marți, 27 noiembrie 2012

Concurs de ziua Sfântului Nicolae


Editura Iona vă invită la concurs de ziua Sfântului Nicolae.

Răspundeți aici la cele două întrebări până pe 5 decembrie și puteți câștiga 3 pachete cu cărți;

1. 5 cărți la alegere din oferta editurii
2. 3 cărți la alegere din oferta editurii
3. 2 cărți la alegere din oferta editurii

1. Ce întâmplare din viața Sfântului Nicolae a dus la tradiția împărțirii de daruri în ziua prăznuirii sale?


2. Care sfânt mai puțin cunoscut vă este drag și de ce?


Vă rugăm să scrieți numele și mailul la care vă putem contacta.

Cei trei câștigători vor fi aleși prin tragere la sorți în ziua de Sfântul Nicolae, iar pachetele vor fi expediate începând cu 7 decembrie pentru a ajunge numai bine înainte de Crăciun. 

De asemenea, cel mai interesant răspuns va fi ales de către echipa Editurii 
și premiat cu un pachet de 5 cărți.

Ne-am bucura dacă am avea cât mai mulți participanți.



88 de comentarii:

  1. Buna,

    Se spune ca Sfantul Nicolae a ajutat trei fete sarmane din orasul sau, aducandu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decit saraca. Tatal lor planuia sa-si vinda fetele, crezand ca astfel se va chivernisi. Plansetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batrinul cu suflet negru. Sfantul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curind. La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor.

    De atunci si pina in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfintului Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arata niciodata.
    Un sfant mai putin cunoscut la noi, este Sfantul Martin. Ne e draga Sarbatoarea pentru ca prevesteste Craciunul , se inatmpla multe lucruri minanuate, este un Sfant protector al copiilor.Este asteptata cu mare drag de copiii mai mari si cu emotie si interes de catre cei mici.Copii invata sa fie generosi cu cei de langa ei asa cum a fost si Sfantul Martin.
    De Sfantul Martin, copii aprind lampase ,
    "Sfântul Martin călătorea, Prin vânt şi zăpadă,Calul vrednic îl purta,Veşmânt cald îl învelea,Şi curaju-l însoţea"

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Sfantul Nicolae a aruncat in trei nopti in curtea vecinului sau sarac cat un saculeti cu bani pentru ca acesta sa le poata da fetelor sale zestre ca sa se marite. A facut asa astfel incat sa nu afle nimeni ca el este cel care l-a ajutat. In a treia noapte, vecinul sau a stat la panda sa vada cine si-a facut mila cu el si a vazut ca era sfantul Nicolae si i-a multumit. Atunci sfantul l-a rugat sa pastreze secretul.
    2. Imi sunt dragi si alti sfinti, cum ar fi sfantul Nectarie care a ajutat atatia oameni sa se insanatoseasca si mie mi-a adus liniste in familie. Imi este drag si sfantul Simon Zilotul care m-a ajutat sa intalnesc pe sotul meu si sfantii parinti Ioachim si Ana la care m-am rugat pentru copii. Cred ca sunt foarte multi sfinti care ne ajuta fara ca noi sa stim macar asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua!

    1. Ce întâmplare din viața Sfântului Nicolae a dus la tradiția împărțirii de daruri în ziua prăznuirii sale?

    Cand eram mica, bunica mi-a spus o poveste. Nu stiu daca porneste de la fapte reale sau nu.. Mi-a placut atat de mult incat o pastrez neatinsa. Asadar... De mult, tare demult, era un tanar tare bun la suflet, provenind dintr-o familie buna, avuta. Singura lui preocupare era sa ii ajute pe cei din jur. Asa ca, intr-o zi, in satul lui a vazut o fetita care shiopata si pentru a o ajuta a decis sa ii dea niste banuti. Insa pentru ca nu voia sa jigneasca pe nimeni, a decis ca pe timpul noptii sa intre in casa si sa lase banii necesari pentru a putea achizitiona ceva care sa-i usureze mersul. Intrand si fiind intuneric, a vrut initial sa lase banii pe masa, apoi s-a razgandit si i-a asezat in pantofiorii ei, fiind sigur ca asa familia va sti ca sunt pentru ea.

    2. Care sfânt mai puțin cunoscut vă este drag și de ce?
    Mi-e draga Sfanta Teodora de la Sihla, pentru perseverenta ei, pentru bunatate, pentru puterea de a-si continua visul indiferent de piedicile iesite in cale. Mi-e atat de draga incat fetitei i-am dat numele de Teodora (darul lui Dumnezeu.

    3. Felicitari petnru concurs si cartile editate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Se spune ca Sfantul Nicolae a salvat trei fete de la prostitutie, aruncand, intr-o noapte, pungi cu bani pe fereastra casei in care locuiau fetele.

    Sfantului Apostol Simon Zilotul ii sunt nespus de recunoscatoare pentru ca m-a ajutat sa-mi intemeiez o familie alaturi de persoana iubita. Intr-o zi de noiembrie m-am rugat la moastele Sale, care se afla la Biserica Podeanu din Bucuresti, iar in decembrie faceam deja planurile de nunta. In ianuarie anul urmator, am avut cununia civila, iar in februarie pe cea religioasa. De curand am fost binecuvantati sa devenim parintii unei fetite minunate.

    RăspundețiȘtergere
  5. 1. Sf Nicolae a daruit in ascuns cativa saci cu galbeni tatalui care nu avea zestre sa-si marite fiicele si gandea sa le ia zilele pentru a nu ajunge batjocura barbatilor bogati.
    2. Sf Efrem cel Nou - mi-a fost intr-adevar grabnic ajutator intr-un moment de boala, si mie si fetitei mele (care poarta numele Sfintei Irina, sarbatorita in aceeasi zi cu Sfantul Efrem. Si ca sa va marturisesc ajutorul Sfantului Efrem caruia m-am rugat pentru ajutor pentru rezolvarea actelor pentru adoptia fetitei mele ... Dumnezeu a randuit in asa fel incat sa primim noul certificat de nastere a Irinei chiar de ziua ei de nume, si de pomenire a Sfantului Efrem!).
    Si tot la fel de dragi imi sunt Sfintii Nicolae, Rafail si Irina din Lesvos.
    Doamne ajuta!
    Adina Bogdan
    bogdana000@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  6. 1. Voi raspunde la prima intrebare citand din Acatistul Sf. Nicolae (care mie personal imi place tare mult):

    Condacul 4 :

    O, mare facatorule de minuni Nicolae, desi pe fecioarele acelea vrea tatal lor sa le dea, pentru saracie, la desfranare, tu, parinte, mai inainte apucind, aur din destul tatalui lor ai dat. Pentru aceea, nepricepind ei de unde se facea aceasta, minunandu-se, au cantat lui Dumnezeu cantarea : Aliluia !

    Icosul 4 :

    Ca sa arati a ta mare milostivire catre cei saraci, preafericite, batranului noaptea intru ascuns trei legaturi de galbeni de aur ai dat, izbavindu-l pe el si pe fetele lui de la caderea in pacat. Pentru aceea auzi de la toti :

    Bucura-te, vistieria milei lui Dumnezeu;
    Bucura-te, primirea mai inainte a cunostintei Lui;
    Bucura-te, datatorule al bunatataor lui Dumnezeu;
    Bucura-te, hrana si bucuria celor ce alearga catre tine;
    Bucura-te, paine de hrana neimputinata celor lipsiti;
    Bucura-te, bogatie de Dumnezeu daruita celor ce vietuiesc in lipsa pe pamant;
    Bucura-te, ridicarea grabnica a saracilor;
    Bucura-te, limpede cugetare celor necajiti;
    Bucura-te, ca esti bland ascultator celor neputinciosi;
    Bucura-te, dulceata a toata lumea;
    Bucura-te, mirele celor trei fete;
    Bucura-te, izbavitorul necazurilor mele cu rugaciunile tale;
    Bucura-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni !

    2. Dintre Sfintii dragi sufletului meu ii mentionez pe Sf. Nectarie si Sf. Xenia, pentru ca au fost grabnici ajutatori de fiecare data cand am avut nevoie.

    Mi-as dori sa castig unul dintre premii, ca sa pot lua carti pentru fetitele mele (Ana si Ecaterina).

    Numai bine!
    Carmen
    Nume: Carmen Enculescu
    adresa: carmen_enculescu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce concurs frumos!!! Iata si raspunsurile mele.
    1. Sfantul Nicolae a ajutat trei fete sarmane aruncandu-le pe geam, intr-o seara, o punga de galbeni pentru ca acestea sa aiba zestre, sa se poata casatori.

    2. In familia noastra ii iubim mult pe Sfantul Efrem cel nou, pe care l-am cunoscut intamplator cand am citit o carte despre minunile lui si al carui ajutor l-am simtit de multe ori... pe Sfantul Fanurie, pe care l-am cunoscut in Grecia, in Insula Rodos, pe Sfantul Siluan Athonitul care ne vorbeste de multe ori prin cartea sa "Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei". Pe toti ii rugam sa se roage pentru noi, ca si pana acum.

    mailul meu este ofataverde at gmail dot com

    RăspundețiȘtergere
  8. 1.Tradiţia spune că Sfântul Nicoale a ajutat trei fete sărmane din oraşul său, aducându-le în dar noaptea, fără a fi văzut, daruri de zestre. Casa în care locuiau cele trei fete sărmane era una sărăcăcioasă, tatăl acestora plănuind să le vândă pentru a scăpa de lipsuri. Sfântul Nicolae a auzit nenorocirea fetelor şi a familiei, care se petrecea nu departe de locuinţa sa, şi astfel le-a ajutat noaptea pe furiş, aruncând pe geam în camera fetei celei mari, gata de măritiş, o pungă cu galbeni. Povestea s-a repetat şi când a venit vremea de măritiş pentru cea de a doua fată. Însă când a venit vremea şi celei de a treia, tata lor a stat de pază să afle cine este acela care face atât mult bine fetelor lui. În noaptea cu pricina, când tatăl se stădea la pândă, Sf.Nicolae s-a urcat pe casă şi a dat drumul pe horn unei punguliţe cu galbeni, care a ajuns într-o şosetă pusă la uscat.
    2.Sf Fanurie-pentru dragostea pe care i-o purta mamei sale,pentru credinta sa de nezdruncinat.
    Mihaela H.
    mihaelaherghiligiu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  9. ADRIANA_VL
    1. legenda spune ca trei surori, fete sarmane, nu se puteau casatori datorita situatie financiare dificile si de aceea tatal lor vroia sa le vanda.
    Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, care era episcop, a lasat noaptea, la usa casei lor, un saculet cu aur.
    Situatia s-a repetat si in cazul surorii mijlocii, astfel ca, atunci cand i-a venit vremea si fetei mici, tatal s-a hotarat ca in noaptea dinaintea nuntii sa stea de paza si l-a vazut pe Sfantul Nicolae cum a urcat pe acoperisul casei si a aruncat pe horn un saculet care a cazut intr-o soseta ce era pusa la uscat.
    De aici a aparut obiceiul asezarii sosetutelor sau a ghetutelor in noaptea de Mos Nicolae. Cardinalul l-a rugat pe nobil sa pastreze secretul, insa acesta nu a facut-o si de atunci fiecare sarac care primea ceva, ii multumea lui Nicolae.
    Cei trei saculeti de aur facuti cadou fetelor au devenit simbolul Sfantului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.

    2.sfantul mai putin cunoscut pe care-l indragesc este SF ADRIAN pentru ca eu port acest nume si am citit cu interes povestea vietii lui care s-a sfarsit mult prea devreme
    sper sa am noroc si va doresc numai bine!
    adriana_cool35@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  10. un cocurs frumos si drag mie
    1)Sfantul Nicolae a ajutat trei fete sarmane aruncandu-le pe geam, intr-o seara, o punga de galbeni pentru ca acestea sa aiba zestre, sa se poata marita si sa nu fie vandute .
    2) noi sarbatorim pe sf gavril si intanplarea a facut ca eu sa nasc in data de 8 pentru că şi acesta multe faceri de bine a făcut neamului omenesc, atât în Legea Veche, cât şi în cea Nouă. Căci în proorocia lui Daniil se pomeneşte însuşi numele lui, când tâlcuieşte Daniil visul ce a văzut pentru împăraţii mezilor şi ai perşilor şi ai elinilor: "Gavriile, zice, fă-l pe acela (adică pe Daniil) să înţeleagă vedenia" (Daniil. 8, 16). Şi iarăşi acelaşi Gavriil a arătat aceluiaşi Daniil că după şaptezeci de săptămâni de ani, adică după patru sute nouăzeci şi şapte de ani, are să vină Hristos. "Şi iată, zice Gavriil, bărbatul pe care l-am fost văzut la începutul vedeniei zburând, s-a atins de mine ca în ceasul jertfei de seară. Şi m-a făcut să înţeleg şi celelalte" (Daniil 9, 21). Acesta este cel care a binevestit femeii lui Manoe că are să nască pe Samson. Acesta este cel care a binevestit lui Ioachim şi Annei că au să nască pe Doamna şi Stăpâna de Dumnezeu Născătoarea.

    RăspundețiȘtergere
  11. 1. Dupa moartea parintilor sai, Teofan si Nona, sfantul Nicolae a inceput sa daruiasca toata avea mostenita de la acestia celor saraci, celor in diferite necazuri si trebuinte. Printre acestia, se spune, s-a numarat si un barbat bogat care a saracit. Acesta avea si trei fete foarte frumoase si cum ramasese fara cele de trebuinta, fara hrana, fara imbracaminte, s-a gandit sa le faca pe fete prostituate. Sfantul Nicolae, afland de necazurile si gandurile acestuia s-a gandit sa il salveze atat pe el cat si pe fetele lui. Astfel, intr-o seara el a aruncat peste gardul curtii barbatului o punga cu galbeni pe care acesta a folosit-o mai apoi ca zestre pentru fata lui cea mare. La fel a procedat sfantul Nicolae si alte doua seri, lasand pungi cu galbeni si pentru celelalte doa fete si deci cu ajutorul acestuia cele trei fete au reusit sa se marite si sa se aseze la casa lor fiind salvate astfel de la prostitutie.
    2. ar fi mai multi sfinti:
    Sfanta Ecaterina pentru ca este protectoarea intelectualilor
    Sfanta Varvara pentru ca am citit acatistul sfintei si m-a impresionat mult povestea ei
    Sfantul Stelian pentru ca este protectorul copiilor
    Sfanta Iuliana pentru ca este protectoarea familiei crestine
    si lista e lunga....:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Indraznesc si eu sa ma inscriu la concurs. Asa ca iata raspunsul meu:
    1. Din cate stiu ca Sf.Nicolae dintre multe fapte de milostenie cea mai cunoscuta este cea prin care a ajutat o familie care avea trei fete. Stiid situatia Sf.Nicolae s-a decis sa ii ajute fara ca acestia sa stie de unde vine ajutorul. Astfel lasa pe ascuns noaptea o punga cu galbeni pentru una dintre fete pentru ca ea sa aibe zestre sa se poata marita. Aceasta intamplare s-a repetat pentru toate cele trei fete. Cu acest ajutor tatal lor nu a fost nevoit sa le vanda. Si de atunci stim ca Sf.Nicolae pune daruri in ascuns micutilor cuminti (iar copiilor care sunt mai putin cuminti pe langa daruri(caci Sfantule este milostiv) gasesc in ghetute si o botica impodobita).
    2. Pentru a doua intrebare...am multe rasunsuri. Printre cei mai dragi sufletului meu sunt Sf.Teodora de la Sihla pentru ca mi-a marcat adolescenta, dar si Sfanta Tecla, Sf.Simon Zilotul care cred eu ca a mijlocit intalnirea mea cu sotul meu,si dintre sfintii cunoscuti Sf.Dumitru izvoratorul de mir care cred ca ne-a mijlocit darul de a fi parinti, dar si Sf.Nicolae ne este drag si ne rugam sa ne ocroteasca familia si nu pot sa nu mentionez Sf.Arhanghel Mihail a carui nume il port. Si lista cred ca ar mai putea continua.
    Felicitari pentru concurs!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am uitat sa las o adesa de mail: mihaelacislariu@gmail.com

      Ștergere
  13. 1. Nascut intr-o familie bogata, renunta la toata averea dupa moartea parintilor sai. Este ales sa conduca eparhia din Mira Lichiei. Primeste aceasta demnitate dupa ce Hristos i s-a aratat in vis, daruindu-i Evanghelia.

    Se spune ca insusi Sfintul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din orasul sau, aducindu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decit saraca. Tatal lor planuia sa-si vinda fetele, crezind ca astfel se va chivernisi. Plinsetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batrinul cu suflet negru. Sfintul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curind. La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor.

    De atunci si pina in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfintului Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arata niciodata.

    2. Sfantul Andrei - apostolul romanilor, al carui nume il poarta copilul meu, Sf.Mare Mc. Gheorghe, Sf. Mc. Tatiana si lista poate continua.

    Succes tuturor!
    O seara minunata!
    Carmen
    adresa: carmencreanga@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  14. Marasescu Gabriela 28.11.2012

    1. Sfantul Nicolae a ajutat trei fete sarmane sa se casatoreasca , aruncandu-le pe geam , intr-o seara , cate o punga de galbeni pentru fiecare , ca zestre.
    Cei trei saculeti care au fost facuti cadou fetelor au devenit simbolul Sfantului Nicolae , sub forma a trei bile de aur.

    2. Noi il sarbatorim pe 8 noiembrie pe Sfantul Gavril , al carui nume il purtam --si eu si baietelul meu ..
    Acesta este Sfantul aducator de vesti foarte bune , mesagerul domnului , cel care ne-a dat cea mai mare veste ---vestea nasteri fiului lui Dumnezeu.
    db12luc@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  15. 1. Sfintului Ierarh Nicolae primind averea de la unchiul sau a impartit-o saracilor in asa fel lepadindu-se de cele lumeste si slujind Domnului iubind pe cei saraci si facind milostenii.Una din milostivirile sale era darul ce i le facuse omului sarac scapind pe fetele lui de la un mare pacat si pe el de o mare rusine si pierdere de suflet . Fiindca Sfintului Nicolae nu ii placea slava omeneasca si era smerit cu duhul a facut darul pe ascuns, aruncind o punga cu galbeni pe fereastra casei sale in miezul noptii. Astfel neasteptind multumiri de la cei din jur ci facind totul in numele Domnului.

    2. Mii drag Sf. Nectarie dar si Sf. Arsenie Boca si Sf. Ilie Lacatusu. La mormintul Sf. Ilie precum si a Sf. Arsenia am ajuns asta vara, desi nu am reusit sa intru sa ma inchin moastelor Sf.Ilie el ne-a mingiiat prin ajutorul sau si cartea cu minunile si viata sa, care in mod minunat a ajuns in miinile noastre intr-un moment neasteptat.
    Si mai sunt multi alti sfinti care ne sunt dragi.

    RăspundețiȘtergere
  16. 1. Despre Sf. Nicolae stiu si eu aceeasi poveste ca cei de mai sus, si anume ca a jutat 3 fete sarmane aducandu-le zestre noaptea. A adus cate o punga de aur pentru fiecare fata si astfel fetele au putut sa se casatoreasca.
    Si astfel a devenit o traditie, si copiii primesc daruri de la Mos Nicolae.
    Pt. mine Mos Nicolae avea legatura cu bunicul meu. Il chema Nicolae si nu stiu de ce credeam eu ca el e :)

    2. Sf. Stelian. Este numele tatalui meu si e tare mandru de numele lui, tocmai ca nu este prea cunoscut. Nu se serbeaza ca ceilalti sfinti, dar noi stiam cand e Sf. Stelian si il felicitam.
    Tot el ne-a povestit de el si despre faptele lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1.Era odata un om sarac care avea trei fete. Nu avea nici ce sa le dea sa manance iar de maritat nu mai tragea speranta sa le marite. Omul in disperarea lui se gandi sa le vanda ca sclave sau sa le trimita dupa bani pentru ca mai apoi sa aiba o viata mai buna. Un om sfant afla despre intentiile tatalui fetelor, si hotari sa le ajute. Asa ca, intr-o noapte, pe ascuns arunca pe geam o punga de bani care nimeri in ghetuta fetei mai mari. Tatal bucuros de asa un noroc marita prima fata. Dupa o vreme, gasi o alta punga de bani, marita si fata mijlocie. Cine oare il ajuta pe bietul om se intreba acesta. Asa ca se puse pe panda. Si, intr-o noapte vazu un barbat cum arunca pe geam o punga de bani. Tatal il da in vileag si asa afla ca binefacatorul lor este Sfantul Nicolae, care vazand suferinta acestei familii le oferea daruri pentru a le salva pe nevinovatele fete si pe tatal lor. De atunci Sfantul lasa pe ascuns, de ziua lui, in ghetutele fiecarei fetite si fiecarui baietel cate un dar dupa trebuinta lor.
      2.Sfanta Mucenita Alexandra imparateasa Rusiei –un model de femeie crestina credinciasa, echilibrata frumoasa si inteleapta– pentru scrierile ei frumoase despre viata de familie, iubirea intre soti si cresterea copiilor. Din pacate o carte in limba romana cu scrieri de ale ei nu am gasit, ci doar franturi pe ici pe colo.

      Ștergere
  17. Buna seara. Un concurs extraordinar. Multumim pentru el.
    La prima intrebare as raspunde cu mai multa acuratete citind din acatis.
    "Condacul 4 :

    O, mare facatorule de minuni Nicolae, desi pe fecioarele acelea vrea tatal lor sa le dea, pentru saracie, la desfranare, tu, parinte, mai inainte apucind, aur din destul tatalui lor ai dat. Pentru aceea, nepricepind ei de unde se facea aceasta, minunandu-se, au cantat lui Dumnezeu cantarea : Aliluia !

    Icosul 4 :

    Ca sa arati a ta mare milostivire catre cei saraci, preafericite, batranului noaptea intru ascuns trei legaturi de galbeni de aur ai dat, izbavindu-l pe el si pe fetele lui de la caderea in pacat. "
    2. Sfantul care imi este tare drag, si care pana acum 2-3 ani nu era foarte cunoscut este Sfantul Arhiepiscop Luca al Crimeii. Mi-e tare drag si aproape de suflet pentru ca mi-a salvat baietelul cel mare, si drept urmare i-am pus si numele Sfantului. Cum l-a salvat? e mult de povestit, insa doar atat va pot spune, medicii ne-au zis ca nu va trai nici o zi (la nastere), iar el acum are 2 ani si 3 luni si e perfect sanatos. Sfantul nu ne-a lasat o clipa.
    Numai bine si Doamne ajuta in toate.
    adresa: zare819@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  18. 1. Sfantul Nicolae a ajutat trei fete sarmane aruncandu-le pe geam, intr-o seara, o punga de galbeni pentru ca acestea sa aiba zestre, sa se poata casatori.
    2. Familiei noastre ne sunt apropiati Sf. Andrei, Sf Nicolae si Sf Ilie, le purtam numele si ne rugam lor pentru sanatate si putere de munca.

    Andreea Tui
    andreeatzui@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  19. 1. Sfantul Nicolae a lasat noaptea, pe ascuns, 3 pungi cu galbeni pentru cele trei fete pe care tatal lor vroia sa le dea spre desfranare, din pricina saraciei.

    2. Sfanta Mucenita Sofia cu fiicele ei Pistis, Elpis si Agapis. Pentru virtutile pe care Sfanta Sofia le-a cultivat fiicelor sale, pentru curajul, credinta cu care au suferit mucenicia copilele, si maica lor alaturi de ele. Pilda vie, de urmat, pentru mamele crestine.

    delia_mh @yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  20. alessiaella@gmail.com
    1. Sfantul Nicolae si-a trimis darul fara sa fie vazut sau auzit de cei ai casei (paralela din prezent ca-si lasa darul si pleaca pe nevazute) iar incaltarile care trebuiesc bine lustruite sunt probabil ca o aducere aminte la papuceii rupti dar curati ai fetei din trecut si care erau lasati in prag pentru a fi purtati si de celelalte surori.

    2 Sf. Nectarie vindecatorul de cancer, si desi inca nu este canonizat ca sfant, noi il cinstim pe parintele Arsenie Boca (Sfantul Ardealului) - a carui putere am simtit-o in mai multe randuri. Cuviosul Alexie, cuviosul Claudiu

    RăspundețiȘtergere
  21. 1. Traditia impartirii darurilor in ziua praznuirii Sfantului Nicolae a pornit de la o fapta buna facuta de Sfantul, cand a ajutat in ascuns trei fete sarace aruncandu-le noaptea pe fereastra trei pungi cu galbeni.

    2. Mi-e tare draga Sfanta Mucenita Eufimia, prin a carei minune s-a aratat biruinta Sfintilor Parinti de la Sinodul al IV-lea de la Calcedon asupra monofizitilor. Am avut bucuria sa primesc de ziua mea o frumoasa icoana a ei, zugravita asa cum i s-a descoperit parintelui Paisie Aghioritul.

    Claudia
    e-mail claudia.hodina@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1)Sfantul Nicolae era un om milostiv,un om caruia ii placea sa-i ajute pe cei sarmani. Fiind un om credincios a dobandit de la Dumnezeu darul de a cunoaste sufletele oamenilor. In orasul unde traia sfantul traia o familie foarte saraca. Pentru a scapa de saracia in care traiau, tatal a vrut sa le vanda pe cele trei fete ale lui la o casa de moravuri usoare. Sfantul Nicolae prin dar dumnezeiesc le salveaza pe aceste trei fete si pe tatal lor de la o asa rusine, si de-a savarsi pacatul desfranarii,aruncandu-le noaptea trei pungi cu galbeni de aur pe fereastra, de atunci in traditia populara copii primesc cadouri de ziua Sfantului Nicolae. Ziua Sfantului Nicolae fiind o zi a bucuriei pentru toti copii din lume,iar pentru tata si cele trei fiice atunci a fost ziua salvarii din robia pacatului si a unirii cu Dumnezeu. Noua ne este drag Sfantul Nicolae,pentru ca este patronul familiei noastre, si aparatorul dreptei credinte la sinodul I ecumenic din anul 325- Niceea impotriva ereticului arie. Sfantul Ierarh Nectarie pentru ca este un sfant al zilelor noastre( sec XVIII),nasii nostrii au un copil tare dragalas pe nume Nectarie, un sfant grabnic ajutator. e-mail cipri_baiatu@yahoo.com. CIPRIAN OPINCA

      Ștergere
  22. 1. Momentul cand Sfantul Nicolae a ajutat din sfanta lui milostivire o familie saraca cu trei fete.
    2. Simt mare evlavie la Sfanta Ecaterina. Mi-ar place sa scoateti o carte cu viata Sfintei,exemplu pentru orice tanara crestina. La Fel,pentru Sfanta Xenia de SanktPetersburg,Sfanta Iuliana
    Alina
    e-mail alinuka27@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  23. Multumim foarte frumos pentru concurs. Ma bucur ca exista si astfel de concursurei ce ne amintesc de lucrurile sfinte. Alinuta si Mihaita s-ar bucura foarte mult sa poata studia astfel de carti.
    1. Sfantul Nicolae a ajutat o familie sa nu cada intr-un mare pacat. Se spune ca traia un bărbat foarte bogat în cetatea aceea, care mai pe urmă a rămas sărac. Bărbatul avea trei fete foarte frumoase şi acum, fiind lipsit de toate cele de trebuinţă, nu avea nici hrană, nici îmbrăcăminte şi cugeta să-şi dea fetele sale spre desfrînare, iar casa sa să o facă casă necurată şi să cîştige pentru el şi fetele sale îmbrăcăminte şi hrană.
    Auzind Sfîntul Nicolae de cele ce dorea acel tata sa fac cu fiicele i-a părut foarte rău si s-a gandit ce ar putea sa faca sa ii salveze. Astfel ca a aruncat pe fereastra casei in timpul noptii o punga de galbeni. Tatal fetelor gasind-o i-a multumit lui Dumnezeu si s-a bucurat ca o poate casatori pe fiica cea mare. La fel s-a intamplat in alte doua nopti si tatal si-a casatorit si pe celelte doua.
    Astfel a ramas traditia de a face cadouri atunci cand il sarbatorim pe Sfantul Nicolae.
    2. E greu sa facem o alegere dintre atatia sfinti cati ne ocrotesc. Dar concursul e concurs si ii voi mentiona pe Sfantul Stelian si pe Sfanta Cuvioasa Melania Romana.
    Sf. Stelian este considerat protector al copiilor şi al familiei creştine în general. Viaţa sa de rugăciune şi râvna duhovnicească l-au învrednicit de darul facerii de minuni, vindecându-i mai ales pe copiii chinuiţi de diferite boli. Cu toate că singurătatea îl atrăgea, Stelian nu s-a îndepărtat întru totul de societate, datorită dragostei lui pentru semeni, preferând să fie printre ei spre a-i ajuta, şi abia apoi să se întoarcă în chilia sa.
    Sfanta Cuvioasa Melania Romana(cea mai scumpa bunica a mea i-a purtat numele) s-a nascut la Roma intr-o familie de nobili, in a doua jumatate a secolului al IV-lea. A fost silita de catre parintii sai sa se casatoreasca cu un tanar nobil, Alpinian, cu care a avut doi copii. Dupa nasterea celui de-al doilea copil, Melania si Alpinian au hotarat sa stea impreuna doar ca frate si sora. Dupa o vreme, cei doi copii ai lor au decedat. Atunci au hotarat sa imparta averea saracilor, bisericilor si manastirilor. Ei au calatorit foarte mult, au intemeiat 2 manastiri, ajutandu-i pe toti cei care le ieseau in cale. Mai apoi,imp de 14 ani, a stat intr-o pestera pe Muntele Maslinilor unde a postit si a trait in rugaciune.
    Mihaela Pop
    mihaelaignuta@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  24. Doamne ajuta si ma bucur mult pt concurs
    1. Sf Nicolae a ajutat foarte multa lume din jurul sau, cel mai cunoscut ajutor fiind acela al celor 3 fete sarace, ramase orfane de mama, care au primit din partea sf Nicolae, un ajutor banesc, pentru a se evita desfranarea lor.
    2.Dintre numerosii sfinti ai bisericii, i-am ales pe sf. Cosma si Damian, doctori fara de arginti, pentru ca au facut lucruri pe care noi azi, uitam sa le facem: sa-i ajutam pe cei din jurul nostru, fara sa asteptam nimic in schimb, fie ca suntem doctori sau nu, toti putem face ceva, fara sa asteptam rasplata. Si asa, picatura cu picatura lumea ar deveni putin mai buna.
    andreealung28@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  25. Un concurs care ne aduce multa bucurie pentru ca ne da prilejul sa invatam despre lucrurile cu adevarat folositoare si importante.
    1.Sfantul Nicolae a aruncat noaptea, pe geam, o punga cu galbeni si le-a salvat pe cele trei fete care locuiau acolo, pentru ca ele, din cauza ca erau foarte sarace si nu se puteau casatori, ar fi urmat sa fie vandute de tatal lor pentru o casa de moravuri usoare si defranare.
    2.Sfanta Xenia-am citit viata Sfintei si ne-a impresionat mult prin blandete,bunatate si sufletul milostiv dar mai ales rpin marea credinta in Dumnezeu.Sfantul Nectarie -il simtim ca un ocrotitor,vindecator si grabnic ajutator al familiei.

    saranuck@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  26. 1.Traditia darurilor de Sfantul Nicolae provine de la intamplarea cu Sfantul daruind pe furis aur unor fete, pentru a le asigura zestrea si a nu fi vandute de tata din cauza lipsei banilor.
    2. Dintre sfintii mai putin cunoscuti, foarte drag imi este Sfantul Eufrosin, care m-a ajutat de multe ori sa fac mancaruri bune familiei mele, desi eu de fel am doua maini stangi si nu-s deloc priceputa la bucatarie.

    RăspundețiȘtergere
  27. Ma alatur si eu raspunusrilor frumoase de pe acest blog si va multumesc pentru ca ma ajutati sa-i fac cunoscuti pe sfintii lui Dumnezeu in randul copiilor.

    1. In primul rand Sfantul Nicolae este cunoscut prin faptele sale minunate de milostenie, ajutand un tata sa-si salveze cele trei fete din pacat. Sfantul Nicolae a aflat de povestea acestor trei fete care urmau sa se prostitueze din cauza saraciei si milostivindu-se de ele le-a salvat aruncand 3 pungi cu galbeni in casa lor in timpul noptii. Astfel tatal lor le-a putut casatori salvandu-le de pacat.

    Sfantul Nicolae (impreuna cu Sfantul NEctarie si Sfantul Efrem cel Nou)a facut si cu mine o mare minune, cand l-am rugat sa ne ajute si pe noi cu "o punguta de galbeni" sa putem avea o casa ca sa ne casatorim...si sfantul ne-a ascultat rugaciunile, si prin minune totul a mers ca pe roate, avem un apartament tare dragut, iar acum astept cu drag sa fim cu binecuvantarea lui Dumnezeu.

    2. Sfantul cel mai drag mie mai putin cunoscut este Sfantul Efrem cel Nou (iar cea mai noua si recenta minune, am ascultat-o ieri cand unui parinte calugar, parintele Onufie de la manastirea Rarau, care este de altfel si foarte tanar, 23 ani, si grav bolnav s-a rugat la icoana Sfantului Efrem iar in acea noapte a curs din icoana 1 litru de mir.) Slava Domnului pentru toate!

    insa as trece pe lista si pe Sfantul mucenic Fanurie, Sfantul Eufrosin (o poveste minunata cu merele de aur), Sfintii Adrian si Natalia ( o poveste minunata despre iubirea dintre soti acolo unde este harul lui Hristos).

    Va multumesc si sa fiti mereu ocrotiti de Maica Domnului.

    RăspundețiȘtergere
  28. Doamne ajuta!
    1. Sfantul Nicolae a ajutat 3 fete sarace pe care tatal lor voia sa le dea spre desfranare. Pentru a ramane nestiut a adus 3 pungi cu galbeni pe care le-a lasat noaptea pe fereastra.

    2. Am simtit mult ajutor din partea Sfantului Mina. Cand m-am casatorit m-am mutat in alt oras si nu reuseam sa fac transferul cu locul de munca. Am citit Acatistul Sfantului si am ramas insarcinata rezolvindu-se astfel cu serviciul. Am intrat in concediu de maternitate fiind inca angajata.
    Ajutorul l-am simtit de mai multe ori, in multe alte situatii. La fel si ajutorul Sfintei Ecaterina, a Sfintei Parascheva, a Sfantului Efrem cel Nou care a venit ca o binecuvantare familiei noastre.

    Ecaterina Marcas
    schiopu_c@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  29. Doamne ajuta! Dorim sa participam si noi la acest concurs (Stefan si mama lui), asa ca iata care sunt raspunsurile noastre: SFANTUL NICOLAE a lasat prin traditie impartirea darurilor intre oameni datorita gestului sau de a ajuta trei fete sa scape de iminenta unei solutii disperate de a iesi din saracie, si anume desfranarea. El le-a impartit trei saci cu aur, insa ramanand necunoscut. Se pare ca in zilele noastre se pastreaza nu doar obiceiul daruirii, cat si faptul ca ,,Mos Nicolae", ca si ,,mos Craciun" raman ,,nedescoperiti" de cei mici, acestia avand constiinta ca ,,Mos Nicolae" i-a vizitat azi-noapte, le-a facut cadouri, dar nu stiu cum arata! De asemenea este de remarcat ca Sfantul Nicolae s-a comportat precum un tata cu fiicele sale fata de acele fete, venindu-le in ajutor, daruindu-le ceva; acest lucru se vede si in traditia noastra prin faptul ca parintii sunt cei care daruiesc cadouri copiilor, nu copiii intre ei, nu copiii parintilor si nici adultii intre ei. In ceea ce priveste al doilea punct, ne este draga SFANTA ECATERINA cea frumoasa, mireasa lui Hristos, cea cu adevarat daruita cu un inel de catre Fiul Maicii Domnului. Ne-a placut in mod deosebit viata sa aparte, deoarece fiind impodobita cu atatea calitati fizice si morale, totusi nu s-a lasat rapita de ele, ci a imbratisat credinta cea adevarata. Cred ca orice om ar ramane surprins de o asemenea sfintenie, avand in vedere ca pe multi ne fascineaza frumusetea fizica, inteligenta, bogatia, uneori acestea impiedicandu-ne in calea catre mantuire...Va multumim pentru acest concurs si asteptam cu nerabdare rezultatele! O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  30. Alice si Stefan Rotaru: alice_rot@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  31. 1. A ajutat 3 fete sa se casatoreasca dandu-le noaptea in ascuns 3 pungi cu galbeni
    2. Sf Mina este ocrotitorul casei noastre si a facut o multime de minuni in viata noastra (servici, locuinta, sanatate)

    Maria
    email: bebel@email.ro

    RăspundețiȘtergere
  32. Buna ziua,
    Vin si eu cu raspunsurile, desi observ ca doar raspunsuri bune si frumoase ati primit.
    1. Dat fiindca au trecut vreo 18 secole de la intamplarea care a adus traditia impartirii de daruri, ea este alterata de negura istoriei si a intrat in legenda. Iar legenda, ca orice legenda, sufera diferite transformari. Se spune ca Sfantul Nicolae a ajutat trei fete sărace de la sclavie sau de la o viata de placeri usoare, dupa altele variante, aruncandu-le pe fereastră trei pungi cu bani. In amintirea acestui gest de maxima bunatate, copiii il asteapta in fiecare an, cu multa nerabdare, pe bunul Mos Nicolae.
    2. La noi in familie o sarbatorim in fiecare an pe Sfanta Teodora de la Sihla. Ave si o fetita Teodora, ea fiind cea care asteapta cu emotie ziua ei de nume, fiind foarte interesata de viata sfinte.

    RăspundețiȘtergere
  33. ana (anabalmus@yahoo.com)29 noiembrie 2012 la 20:37

    1. Ce întâmplare din viața Sfântului Nicolae a dus la tradiția împărțirii de daruri în ziua prăznuirii sale?

    Sfantul Nicolae a daruit in ascuns 3 pungi cu galben unui tata sarac, astfel reusind sa-si marite fiicele.
    In amintirea bunelor fapte de milostenie facute de Sfantul Nicoale, crestinii daruiesc daruri copiilor in special.

    2. Care sfânt mai puțin cunoscut vă este drag și de ce?
    Mie imi sunt dragi Sfintii si Drepti Parinti Ioachim si Ana, pe care ii rog sa ocroteasca familia noastra, sa ocroteasca cresterea micutei noastre fetite. De altfel, port si numele Mamei Maicii Domnului, o consider mijlocitoarea mea inaintea lui Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  34. 1. Ce întâmplare din viața Sfântului Nicolae a dus la tradiția împărțirii de daruri în ziua prăznuirii sale?

    In noaptea din ajunul sarbatorii Sf. Ierarh Nicolae ne amintim prin gest, de bunatatea aratata intru ascuns de sfantul ierarh tatalui, care din lipsa banilor, risca sa isi piarda fetele in groapa cea urata a desfranarii.

    2. Care sfânt mai puțin cunoscut vă este drag și de ce?

    Imi sunt din ce in ce mai dragi Sfintii Inchisorilor comuniste, care prin jertfa lor pentru credinta si neam, continua sa fie intristati de nepasarea noastra, ca popor, prin nerecunosterea si cautarea Sfintelor lor Moaste in gropile comune, pentru a le cinsti cu pretuire. Ei insa, au rabdarea si iubirea, de a ne bucura si de a ne darui vindecari chiar si asa...toate pentru slava lui Dumnezeu, care face minuni intru Sfintii Sai.

    Claudia Drobota
    claudiadrobota@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  35. 1. Se spune că însuși Sfintul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din orașul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără a fi văzut. Casa în care trăiau cele trei surori era mai mult decât săracă. Tatăl lor plănuia să-și vândă fetele, crezând că astfel se va chivernisi. Plânsetele și rugămințile fiicelor sale nu l-au înduplecat pe batrânul cu suflet negru. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuința sa, iar noaptea, pe furiș, el a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reușit să se mărite curând. La fel a facut Moșul și in următorii doi ani, iar sora cea mijlocie și apoi cea mică au reușit să se așeze la casele lor.
    2. Este vorba de Sfantul Nectarie care ne-a ajutat foarte mult.
    tnegrearo@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  36. 1. Sfantul Nicolae a salvat trei fete sarace, aruncand pe geamul casei lor trei pungute cu bani.

    2. In afara de Sfantul Ioan Maximovici, pe care deja l-ati inclus in cartile dumneavoastra, ne e foarte drag Sfantul Dionisie din Zakynthos. Dumnezeu a randuit sa fim in Zakynthos in ziua de praznuire a Sfantului Dionisie, acum doi ani. Eram insarcinata cu fetita noastra, care il are ocrotitor pe Sfantul Dionisie (alaturi de Sfantul Nicolae, deoarece s-a nascut pe 9 mai)

    RăspundețiȘtergere
  37. 1. Ce întâmplare din viața Sfântului Nicolae a dus la tradiția împărțirii de daruri în ziua prăznuirii sale?
    Sfantul Nicolae a daruit in ascuns 3 pungi cu galbeni unui tata sarac ajutandu-l pe acesta sa isi casatoreasca fetele. In amintirea faptelor de milostenie pe care Sf Ierh Nicolae le-a infaptuit crestinii fac daruri in special copiilor.
    2. Care sfânt mai puțin cunoscut vă este drag și de ce?
    Sf Ierh Spiridon - de cand eram copil ma rugam Sfantului la biserica noastra din cartier. Totdeauna il simt aproape si mijlocitor.
    Ramona
    ramona_22_ro@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  38. Bună,sunt Serafim.
    1.Tradiţia de a primi daruri de ziua prăznuirii Sfântului Nicolae este legată de minunea prin care Sfântul a ajutat trei fete, aflate la vârsta căsătoriei. Tatăl lor le creştea singur şi nu le-a putut face zestre. I-a venit gândul de-a le da spre desfrânare, însă Sfântul nu a îngăduit o asemenea nenorocire. Noaptea, pe când toţi ai casei dormeau, Sfântul Nicolae le-a aruncat pe fereastră o pungă cu galbeni.Astfel, fata cea mare s-a putut căsători. Aşa a procedat şi cu celelalte două fete.
    2.Noi avem mai mulţi sfinţi ocrotitori, întrucât suntem trei fraţi purtători de nume ai unor mari sfinţi de care nu suntem vrednici, dar despre aceasta cu altă ocazie. Astăzi o să vă vorbesc despre hramul casei noastre, Sfântul Cuvios Teodosie, egumenul mănăstirii Pecersca. De ziua sfântului s-au căsătorit părinţii mei,pe 3 mai.La intrarea în casă păstrăm cu evlavie icoana sa.La un moment dat, din motive binecuvântate, părinţii mei şi-au schimbat duhovnicul. Acesta a plecat într-un pelerinaj în Ucraina.S-a întors cu icoana Sfântului Teodosie pentru noi,fără a şti că este ocrotitorul casei noastre. Am primit acest dar ca pe o binecuvântare a Sfântului, bucurându-ne cu toţii. Vă mulţumesc şi vă doresc post cu folos.

    Hancu Serafim
    mail:famhancu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  39. 1.Evenimentul din viata Sf.Nicolae care a dus la impartirea darurilor a fost atunci cand Sf Nicolae a adus,nestiut de nimeni, cate o punga cu galbeni unui sarac ce avea trei fiice. Acest om sarac era nevoit sa isi dea fetele la desfranare din cauza ca nu avea zestre ca sa le marite. Sfantul a aflat de acest lucru si s-a hotarat sa le ajute aruncandu-le noaptea, pe fereastra, ajutorul de care aveau nevoie.Cand a adus ultima punga cu bani , tatal fetelor a descoperit cine era binefacatorul lor: chiar episcopul Nicolae. De atunci s-a raspandit vorba in toata lumea crestina , pana azi, ca bunul Parinte Nicolae aduce daruri copiilor cuminti.
    2.Un Sfant drag mie este Sfantul si Dreptul Avraam, pe care il cinstim zi de zi, eu si familia mea, pomenindu-l la rugaciunile diminetii. Numele meu este Avram si ma rog mereu la acest Sfant sa imi daruiasca un pic din darurile pe care le-a avut el, credinta si dragostea fata de straini.
    Va multumim pentru acest concurs!

    Moreanu Avram
    Adresa de mail este : ancamoreanu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  40. 1. Sfantul Nicolae a daruit cate o punga cu bani familiei nevoiase formata din tata cu 3 fete, fiindca el cunostea gandul tatalui de a-si da fetele, nevand cu ce sa se mai intretina.

    2.Ne este draga, printre alti sfinti, Sfanta Teodora de la Sihla. Cand ne-am casatorit, in "luna de miere" am facut un tur al Moldovei cu sotul, si credem ca Sfanta ne-a indrumat sa o cunoastem astfel: se innopta, noi nu cunosteam nimic despre Schitul de la Sihla, insa am vazut un indicator intr-acolo, si mergand spre inima padurii am avut surpriza sa gasim aceasta locatie minunata. Eram deja foarte ingrijorati ne era somn, foame; astfel ne-am cazat la Schit iar a doua zi dimineata am pornit spre pesterea Sfintei. Ne-a umplut inima de bucurie. Am ramas impresionati, iar acum, fiind insarcinata, sotul si cu mine ne-am amintit ce ne-am promis in luna de miere: daca vom avea o fetita candva, o vom numi Teodora. Acum mai am o luna pana nasc, este cel de-al doilea copil, va fi fetita ( primul e baiat, Stefan 8 ani), si cu ajutorul Lui Dumnezeu o vom numi Maria Teodora.

    Cele bune, familia Miclescu din Brasov; email: carmen.goran@yahoo.com sau rmiclescu@gmail.com tel: 0726220240

    RăspundețiȘtergere
  41. Sfantul Nicolae a daruit trei pungi de bani unor fete sarace. Tatal lor planuia sa le vanda, dar cu banii de la Sfantul s-au putut casatori si avea o viata curata.

    E voie sa vorbim de 2 cei mai dragi sfinti? Nu-l pot lasa pe nici unul deoparte. E vorba de Cuviosul Paisie Aghioritul si Sfanta Taisia, stareta in Rusia. Imi sunt dragi pentru ca din vorbele lor razbate atata iubire pentru Dumnezeu si pentru oameni, atata liniste si impacare, incat ii simt vii, acolo langa mine, vorbind direct sufletului meu.

    RăspundețiȘtergere
  42. Doamne ajuta!
    1. Ce întâmplare din viața Sfântului Nicolae a dus la tradiția împărțirii de daruri în ziua prăznuirii sale?
    Mare facator de minuni,Sfantul Ierarh Nicolae,aratandu-si marea Sa milostivire catre cei saraci,a ajutat trei fecioare pe care tatal lor vroia sa le dea, pentru saracie, la desfranare, dandu-i batranului noaptea intru ascuns trei legaturi de galbeni de aur, izbavindu-l pe el si pe fetele lui de la caderea in pacat.
    2. Care sfânt mai puțin cunoscut vă este drag și de ce?
    Sfântul Ioan Maximovici (1896 -1966) este considerat de către creștinii ortodocși de pretutindeni, ca fiind cel mai mare sfânt al secolului XX.
    Acum in Ceruri, el continua sa se roage si sa-i viziteze pe cei ce-l cheamă in ajutor, după cum mărturisesc minunile si tămăduirile înregistrate peste tot in lume.
    In toate spitalele europene se știa despre acest arhiereu, care era in stare sa se roage toata noaptea pentru un muribund. Era chemat la capataiul bolnavului – fie el catolic, protestant, ortodox, evreu sau oricare altul – pentru ca atunci când el se ruga, Domnul era milostiv.
    De obicei mergea pe jos, adesea desculț, vizitând spitale, aziluri si ospicii. Slujea desculț si in biserica. Vlădica era cunoscut ca sfânt nu numai printre creștinii ortodocși, ci si in randul credincioșilor de alte confesiuni.


    RăspundețiȘtergere
  43. IRINA
    Ma bucur ca mi s-a dat ocazia sa pot vorbi despre Sfintii dragi inimii mele, Sfantul Nicolae si Sfantul Efrem cel Nou.
    Cu Sfantul Nicolae am crescut de cand eram foarte mica simtindu-l ocrotitor al meu si al familiei mele dupa moartea prematura a tatalui meu, Nicolae. Intotdeauna l-am simtit fiindu-mi aproape, si cand am avut examene mai marunte sau mai importante, si atunci cand a trebuit sa aleg cu cine sa ma casatoresc, si la nasterea copiilor mei, dintre care unul este nascut chiar de ziua sfantului fiind bucuroasa ca ii poarta numele.
    Am divagat putin de la raspunsul cerut pentu ca nu ma pot abtine sa nu spun cat de mult inseamna pentu mine Sfantul Nicolae. Cu bunatatea care l-a facut sa ramana in amintirea tuturor, Sfantul a salvat trei fete de pacatul desfranarii, aruncand pe fereastra trei pungi cu galbeni .Totul a fost facut pe ascuns pentu a se feri de slava oamenilor si pentru a nu-l face sa se simta rusinat pe omul ce fusese foarte bogat, dar acum saracise, invatandu-ne si pe noi cum sa facem fapta buna.
    Pe Sfantul Efrem cel Nou l-am cunoscut de curand si am retrait dragostea cu care ne pot inconjura sfintii, daca noi le cerem ajutorul.Am avut o sarcina cu probleme (risc de avort) iar Sfantul m-a ajutat sa nasc la termen un copil sanatos si, mai mult, sa nasc foarte repede incat s-au uimit toti cei prezenti. De atunci, il chem mereu in ajutor si sper sa nu se departeze niciodata de noi.
    irinaaparaschivei@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  44. Buna seara! Numele meu este Jurca Gabriela
    1. Traditia de ziua Sf Nicolae s-a pastrat in amintirea minunii pe care a facut-o Sf Nicolae cu 3 fete pe care le-a scapat de la desfranare, daruindu-le cate o punga cu galbeni fiecareia dintre ele.
    2. Sfintul Luca al Crimeei imi este foarte drag pt ca, desi avea o meserie pe care o iubea f mult pt ca-i dadea posibilitatea sa ajute oameni sarmani si bolnavi (fiind medic), totusi a raspuns chemarii lui Dumnezeu de a pastori turma Lui, punandu-si sufletul pt toti fiii sai duhovnicesti si marturisind cu barbatie pe Domnul in toate imprejurarile din vremea comunismului. M-a impresionat f mult cu cata seriozitate si spirit de jertfa a raspuns chemarii Domnului, fiind chinuit de comunisti cu toate ca era foarte suferind spre sfarsitul vietii.

    JURCA GABRIELA
    MAIL: jurcamih@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  45. 1. Intamplarea este cea prin care sfantul a scapat de la pacatul desfranarii trei fecioare, aducand in ascuns 3 pungi de galbeni in casa tatalui acestora.

    2. Un sfant drag a carui viata este mai putin cunoscuta este Sfantul Ioan de la Rila. Desi nu a lucrat vreo minune in viata mea (inca:), imi este drag pentru ca este un sfant ocrotitor al copiilor.

    Doamne, ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  46. Ionescu Otilia

    1. Mare facator de minuni,Sfantul Ierarh Nicolae, a ajutat trei fecioare pe care tatal lor vroia sa le dea, pentru saracie, la desfranare, dandu-i batranului noaptea intru ascuns trei legaturi de galbeni de aur, izbavindu-l pe el si pe fetele lui de la caderea in pacat.
    2.Avem deosebita evlavie pt sf Porfirie ,avem multe carti cu viata si minunile sale si icoana Sf Porfirie in iconostasul familiei .

    RăspundețiȘtergere
  47. 1. Sfantul Nicolae a ajutat trei fete foarte sarace sa se casatoreasca, salvandu-le astfel de la pacate trupesti foarte grele. El le-a aruncat in trei nopti la rand cate un saculet cu galbeni.
    2. Il iubesc foarte mult pe Sfantul Fanurie intrucat este Sfantul copilariei mele. Am ramas impressionata de viata lui cand parintele cu care faceam relegia in clasa a IV-a ne-a relatat-o si de atunci simt o legatura si o dragoste f marte pentru acest sfant.
    corinabarbu82@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  48. 1. "intamplarea" care a dus la traditia impartirii de daruri la praznicul Sfantului Nicolae a fost darul facut de catre Sfant celor trei fete sarace, care se rugasera Lui Dumnezeu ca planul izvorat din disperarea tatalui lor sa nu se implineasca, asa cum gresim si noi astazi adesea uitand sa cerem ajutorul de la Tatal Ceresc si ne agatam de te miri ce sperante lumesti, desarte. Am pus ghilimele la cuvantul intamplare pentru ca desigur, aceasta "intamplare" este pur si simplu manifestarea dragostei Lui Dumnezeu si a Sfintilor Sai catre noi, pacatosii, care mereu suntem tentati sa numim intamplari bucuriile pe care ni le face Dumnezeu.
    2.Sfantul Serafim de Sarov imi este foarte drag (desi cred ca nu este tocmai putin cunoscut). M-a impresionat mult bunatatea cu care ii primea pe toti oamenii care veneau sa-i ceara sfat si cum ii numea pe fiecare "bucuria mea", de asemenea este unul dintre Sfintii care statea in mijlocul fiarelor salbatice iar acestea il ascultau cu desavarsire. cred ca mintea noastra imprastiata si pierduta in valurile lumii ce ne departeaza tot mai mult de Dumnezeu, nu poate intelege lucrul acesta. sa ne invredniceasca milostivul Dumnezeu de ajutorul tuturor Sfintilor Sai.
    Cristina Vintu (cristinaionut_vintu@yahoo.com)

    RăspundețiȘtergere
  49. Doamne ajuta si felicitari pentru concurs!
    1. Sfantul Nicolae a daruit trei pungi cu galbeni unor surori, 3 fete sarace, pe care tatal lor, de teama sa nu piara de foame cu totii, uneltise un plan groaznic de a le da sa isi vanda trupurile. Dar cu galbenii primiti a putut sa isi marite fetele si au scapat cu totii din acea mare ispita datorita rugaciunilor facute de fete si mai ales datorita dragostei Sfantului Nicolae.
    2.Viata si nevointele Sfantului Ioan Maximovici m-au impresionat foarte tare si imi este foarte drag, ca si multi alti Sfinti de care nu suntem noi vrednici. Mi-a ramas in minte cum dormea Sfantul doar cate putin si mai ales faptul ca nu avea pat, si cum primea incaltaminte si o daruia saracilor iar el umbla apoi descult... iar noi ne vaitam pentru toate nimicurile si suntem mult prea comozi. Dumnezeu sa ne miluiasca cu mai multe ravna catre cele bune.
    Mioara Cimpean. email: mioara.cimpean@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  50. Sf. Ierarh Nicolae, grabnic ajutator, a sarit in ajutorul multor oameni aflati la nevoie. Insa traditia de a primi daruri chiar in ziua lui de praznuire se zice ca a pornit de la una din minunile lui. El a ajutat in chip minunat trei fete sarace. Tatal acestor fete voia sa le dea spre desfranare, gandind ca numai asa ar putea scapa de saracie, dar iata ca Dumnezeu a lucrat prin mana Sf. Nicolae la salvarea lor. Astfel ca, Sfantul afland ce voia sa faca tatal acestor fete, s-a grabit sa le ajute. A venit noaptea in ascuns, urmand indemnul Mantuitorului, sa nu stie stanga ta ce face dreapta ta, si le-a aruncat o punga cu galbeni pe geam. Cu acesti bani, tatal fetelor a reusit sa o casatoreasca pe fata cea mare. L-a fel s-a intamplat si cand a venit vremea de maritat a fetei mijlocii, tatal a gasit punga cu galbeni aruncata pe geam. Dorind sa stie cine a facut o asemenea fapta, a treia oara a stat treaz toata noaptea. Astfel l-a descoperit pe Sfantul Nicolae, care i-a poruncit sa nu spuna la nimeni fapta lui, dar drept multumire, sa faca si el asemenea. Asa s-a incetatenit obiceiul de a face daruri de Sfantul Nicolae.
    Imi este drag in primul rand Sfantul Nicolae, pentru ca ii port numele si pentru ca i-am simtit ajutorul de multe ori.
    Apoi imi este drag Sf. Mare Mc. Mina, care m-a ajutat de multe ori, dar mai ales mi-a ajutat sa intemeiez o familie crestina.
    Sfanta Parascheva de la Iasi imi este si ea aproape de suflet, fiind si ea mult folositoare tuturor. Toti Sfintii, cunoscuti sau nu, ne ajuta in chip minunat, de multe ori fara sa stim noi. Mare este Dumnezeu intru Sfintii Sai!

    RăspundețiȘtergere
  51. 1. Sfantul mare Ierarh Nicolae a ajutat o familie saraca cu trei fete. Modelul lui de milostivire este cel care ne-a indrumat si pe noi oamenii de-a lungul timpului sa facem asemenea lui,sa daruim.
    2. Toate cartile Editurii Iona,au ajuns pe rafturile bibliotecii noastre,iar copii mei au lecturat cu bucurie vietile Sfintilor. Am tinut sa fac aceasta precizare,pentru ca suntem nerabdatori sa citim alte carti noi. Toti Sfintii sunt bine de cunoscut. Am patru copii cu varste diferite,pentru fiecare grupa de varsta mi-as dori sa citeasca plecand de la ce ii intereseaza ,spre exemplu pentru copilul de 13 ani, interesat de iubire ,sa citeasca despre sfinti care sunt un model de iubire curata, ( Sfintii ioachim si Ana sau Sfintii Petru si Fevronia etc.), pentru copilul de 9 ani, care e baiat, mi-as dori sa citeasca vieti de Sfinti care au aratat barbatia,vitejia si staruinta in credinta( Sfantul Constantin cel Mare si Sfantul Stefan cel Mare etc.).
    Ma bucur ca va pot oferi un feed-back si sa va spun ca mi-as dori mult sa devin una dintre castigatoare. Le-as dona Bibliotecii scolii( am observat ca biblioteca noastra este cam saraca privind literatura religioasa),pentru ca toti copii care nu au posibilitatea sa le cumpere sa citeasca aceste carti minunate pe care le recomand. Dar toate sunt cu voia lui Dumnezeu. Va multumesc!
    alinuka31@yahoo.com
    alina burlica

    RăspundețiȘtergere
  52. 1.Sfantul Nicolae salveaza trei fete de la desfranare, aducandu-le noaptea pe ascuns pungi cu galbeni in casuta acestora.
    2. M-a impresionat mult viata Sfintei Atanasia, sotia Sfantului Andronic.

    Trufas Laura
    laura.trufas@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  53. Buna seara!
    Felicitari pentru aceasta idee.
    1) Din ce stiu eu de la bunici si din viata Sfantului Nicolae:
    Era un bărbat în cetatea aceea, dintre cei slăviţi şi bogaţi, care mai pe urmă a rămas sărac şi neslăvit, căci viaţa veacului acestuia este nestatornică. Bărbatul acela avea trei fete foarte frumoase şi acum, fiind lipsit de toate cele de trebuinţă, nu avea nici hrană, nici îmbrăcăminte şi cugeta să-şi dea fetele sale spre desfrînare, iar casa sa să o facă casă necurată, pentru sărăcia lui cea mare, ca doar astfel să aibă ceva de folos şi să cîştige pentru el şi fetele sale îmbrăcăminte şi hrană. Vai, în ce fel de gînduri necuvioase alungă pe om sărăcia cea mare! Deci bătrînul acela fiind în astfel de cugete rele şi gîndul său cel rău vrînd acum a-l aduce cu ticăloşie în fapt, Dumnezeu Care nu voieşte a vedea în pierzare firea omenească, ci cu iubire de oameni, se pleacă spre nevoile noastre, a pus bunătate în inima plăcutului Său, Sfîntul Nicolae şi l-a trimis spre ajutor către bărbatul care era să piară cu sufletul, prin însuflare tainică, mîngîind pe cel ce era în sărăcie şi scăpîndu-l din căderea păcatului.

    2) Sfantul Stelian
    Acest sfant ne-a ajutat in momente tare grele. Eram insarcinata cu baiatul pe nume Nicolae si am avut cateva probleme. Dupa vizita fulger la medicul ginecolog, cu lacrimi in coltul ochiului am plecat acasa cu mesajul roaga-te sa ramana cu tine. Trista am ajuns acasa si am luat acatistul Sfantului Stelian si l-am rugat sa ma ajute sa ramana cu mine pruncul. A ramas cu noi si de Sfantul Nicolae implineste 4 ani. Sfantul Stelian ne-a fost alaturi dar Sfantul Nicolae l-a adus pe lume sanatos si repede. Sunt mereu in viata noastra. Sunt convinsa ca toti cei care cer ajutorul Sfantului Stelian o sa-l primeasca.
    Multumesc ca am retrait un moment unic in viata.
    Mail: mariamadalina2002@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  54. Legenda spune ca trei surori, fete sarmane, nu se puteau casatori datorita situatie financiare dificile si de aceea tatal lor vroia sa le vanda.
    Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, care era episcop, a lasat noaptea, la usa casei lor, un saculet cu aur.
    Situatia s-a repetat si in cazul surorii mijlocii, astfel ca, atunci cand i-a venit vremea si fetei mici, tatal s-a hotarat ca in noaptea dinaintea nuntii sa stea de paza si l-a vazut pe Sfantul Nicolae cum a urcat pe acoperisul casei si a aruncat pe horn un saculet care a cazut intr-o soseta ce era pusa la uscat.
    De aici a aparut obiceiul asezarii sosetutelor sau a ghetutelor in noaptea de Mos Nicolae. Cardinalul l-a rugat pe nobil sa pastreze secretul, insa acesta nu a facut-o si de atunci fiecare sarac care primea ceva, ii multumea lui Nicolae.
    Cei trei saculeti de aur facuti cadou fetelor au devenit simbolul Sfantului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.

    2. Toti Sfintii imi sunt dragi, pentru ca fiecare a facut un lucru bun si drept de a fi luati in considerare si de a fi cinstiti de credinciosi. Imi este foarte greu sa aleg intre ei. Dar povestea celui care m-a impresionat si am luat-o ca pe o lectie de viata a fost Sfantul Fanurie.

    Marta Alexandra
    ale_dul_ucker@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  55. pt concurs: 1. Sfantul Nicolae a facut milostenie cu trei surori nevoiase, dand fiecareia cate o punga cu galbeni si astfel tatal lor a avut avere ca sa le poata marita si nu a mai fost ispitit de gandul de a le da spre desfranare din cauza saraciei. acest fapt (pe langa multe altele) ne dovedeste ca Sfantul Nicolae facea minuni inca din timpul vietii sale pamantesti pentru ca Dumnezeu i-a facut cunoscut Sfantului nevoia acelor fete care se rugasera sa scape din acesta ispita
    2.Sfantul drag noua este Ioan Rusul, ale carui Sfinte Moaste se afla in Grecia- si cred ca deja incepe sa fie cunoscut si in tara noastra. Ne-a impresionat in mod deosebit viata dusa in robie a Sfantului, mai exact bunatatea sa (pentru ca a facut minuni chiar si cu stapanii sai care il chinuisera pentru ca si acestia sa cunoasca slava Lui Dumnezeu), smerenia cu care a indurat toate pentru Hristos si faptul ca nu vrut sa mai paraseasca grajdul in care i se daduse adapost (acesta se umplea de miresme ceresti datorita rugaciunilor sale) si multimea de minuni facute atat cu dreptcredinciosii cat si cu cei de alte credinte. cred ca acest Sfant (ca si multi multi altii cunoscuti sau mai putin cunoscuti) este un model de rabdare si dragoste de care avem nevoie in zilele noastre ca sa ne ajute sa nu ne pierdem inimile in valurile lumii de azi.

    RăspundețiȘtergere
  56. imi cer scuze, am omis sa las numele si adresa de email (la post-ul cu Sf Ioan Rusul) Cristina Schipor filenstef@yahoo.com sau crioridoi@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  57. 1) Sfantul Nicolae le-a ajutat pe cele trei fete ale unui tata sarac, salvandu-le de la o viata de desfranare. El le-a aruncat pe furis, pe geam, fiecareia cate un saculet cu galbeni cu care tatal lor sa le faca zestre si sa le marite.

    2)Mie imi este aproape parintele Arsenie Boca. Nu e important pentru mine faptul ca nu a fost declarat inca sfant (probabil ca e doar un aspect legat de timp si de reguli). L-am simtit de multe ori ca un far calauzitor in momente de confuzie. Cand imi este greu e suficient sa citesc ceva din scrierile lui si totul se schimba, ma intaresc si eu ca sa pot merge mai departe. Si nu pot uita linistea si impacarea pe care le-am simtit atat la mormantul lui de la Prislop cat si la izvorul de la manastirea Sambata. Ii multumesc ca l-am aflat!

    Cristina P
    c_tina_2@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  58. 1.Sfantul Ierarh Nicolae a facut foarte multe minuni, a ajutat multi oameni, cu multa smerenie, incat a impartit la saraci toata averea mostenita. intamplarea minunata care a dus la aceasta frumoasa traditie a darurilor in ziua praznuirii Sfantului, a fost aceea ca el a cunoscut cu duhul nevoia celor trei surori care se rugau Lui Dumnezeu sa nu le lase in necazul in care intresera din cauza saraciei, caci tatal lor hotarase sa le dea la desfranare fiindca nu mai vedea nici o scapare. astfel, Sfantul a lasat fiecareia cate o punguta cu galbeni, noaptea in ascuns. iar tatal lor vazand minunea, s-a cait pentru gandul pacatos pe care il avuse si a multumit Lui Dumnezeu si Sfantului Nicolae pentru acest dar.
    2. Sfintii dragi noua sunt Cuviosii Sila, Paisie si Natan, ale caror moaste se afla la Sihastria Putnei, unde au si vietuit si li s-au descoperit Sfintele Moaste. de ce ii indragim? pentru ca ne sunt aproape, pentru ca au fost si sunt adevarate modele de credinta, rugaciune neincetata, rabdare; urmatori ai cuvintelor Mantuitorului "cautati mai intai Imparatia Cerurilor si toate celelalte se vor adauga voua"
    Nicoleta Rusu
    pr.nicolairusu@yahoo.ro

    RăspundețiȘtergere
  59. 1. Pentru că era plin de milostivire spre cei sărmani şi îi cerceta pe aceştia, Sfântul Nicolae a aflat planul unui tată ce voia să-şi dea fetele spre desfrânare din pricina sărăciei. Aşa că noaptea, în ascuns, a lăsat trei pungi cu galbeni în casa lor sărăcăcioasă.
    Mare va fi fost uimirea sărmanilor când au aflat darul, dar şi mai mare bucuria, căci şi-au scăpat sufletele de la amar şi greu păcat. Iar de atunci, Sfântul Nicolae împarte daruri alese tuturor care îl cheamă cu nădejde în rugăciune.

    2. Drag îmi este şi mi s-a lipit de suflet Cuviosul David din Rovies, Evia. L-am aflat citind o carte despre părintele Iacov Tsalikis, stareţul sfânt al Mănăstirii Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, de lângă Rovies. Am aflat cu uimire cu câtă grabă se străduia Sfântul să răspundă rugăciunilor înălţate către el. Cum se arăta în chip de povăţuitor celor care aveau îndoieli, cum tămăduia şi izbăvea popor nenorocit atunci când "se lăsa" dus de stareţul Iacov oriunde era lume în nevoi - unde era secetă, unde era boală, unde era necredinţă sau deznădejde. Se lăsa dus în cel mai simplu mod - Părintele Iacov lua Cinstitul Cap al Cuviosului David din racla sa, îl săruta şi-l aşeza într-o desagă, cu care apoi alerga preţ de mulţi kilometri, când pe jos, când pe vreun măgar, acolo unde durerea sau boala sau neputinţa striga după ajutor.
    Am ajuns şi eu - şi îmi place să cred că prin mijlocirea Sfântului Cuvios David - să-i sărut sfintele moaşte, acasă la el, în Rovies.
    Bucuria pe care am simţit-o păşind în biserica sa a fost copleşitoare...şi încă e prezentă şi vie de câte ori mă rog sfântului sau povestesc cuiva despre minunea de a-l fi întâlnit.

    RăspundețiȘtergere
  60. 1. In urma ntamplarii in care sf Nicolae a salvat cele trei fete ale unui om sarac care ar fi vrut. Le dea pt bani, iar sf nicolae a pus noapte in ascuns cate un saculet de galbeni care le-a salvat pe rand pe cele tei fete, tot as si acum mos ni olae aduce daruri copilor cu ocazia acestei sarbatori.
    2.sfintii ioachim si ana, exemplu de iubire si daruire reciproca in casnicie

    Annamaria rosu
    annamaria_rosu arond yahoo punct com

    RăspundețiȘtergere
  61. Buna ziua!
    Doresc sa particip la acest concurs pentru cei doi copii a mei ,gandindu-ma ca acest cadou ar fi tare frumos de Craciun pentru ei.

    1.In vremea aceea era un barbat care ramas sarac se gandeste ca pe cele trei fete frumoase ale sale sa le dea spre desfranare iar casa in care locuiau sa o faca casa necurata.In timpul acesta,Dumnezeu cu iubire de oameni,il trimite spre ajutor pe Sfantul Nicolae spre casa acestora;astfel, luand o legătură mare de galbeni, a mers în miezul nopţii la casa acelui bărbat şi a aruncat-o înăuntru pe fereastra ;si asa a facut sfantul de inca doua ori pentru toate cele trei fete spre a avea zestre ca sa se poata casatori.Marea rugaminte a sfantului catre acest tata a fost ca în toată viaţa lui să nu spună nimănui ceea ce a făcut.
    De atunci şi până azi, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, semenii şi oamenii dragi în special copiii primesc daruri de la Moş Nicolae, care spre deosebire de Moş Crăciun nu se arată niciodată.
    2.Este vorba de Sfanta Teodora de la Sihla;m-a impresionat profund viata acesteia ,trairile sale si dragostea mare catre Dumnezeu.

    Cojocaru Denisa
    denisa_amc@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  62. 1. Sf. Nicolae a adus in ascuns, noaptea, 3 pungi cu galbeni unor fete sarace si le-a scapat de pacatul la care tatal lor se gandise, ca sa scape de saracie. astfel au scapat fetele de pacatul desfranarii, iar tatal lor s-a cait si a dat slava Lui Dumnezeu pentru ajutorul minunat pe care l-a primit prin mana Sfantului Nicolae.
    2. Sf. Iuliana din Lazarevo, ocrotitoarea familiei, este un model pentru noi fiindca ne-a dovedit ca: mama, sotie si stapana peste slujitori fiind, a putut ajunge la masura desavarsirii prin bunatatea, rabdarea, milosteniea pe care le-a aratat tuturor celor care o inconjurau.
    Magdalena Feimar
    nina_feimar2002@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  63. 1. Probabil toti cei care au citit macar odata Acatistul/viata Sf. Nicolae stiu de minunea pe care acesta a facut-o scapand cele 3 fete de la desfranarea la care le impingea tatal lor din disperarea generata de saracie. Asa ca Sfantul, noaptea intr-ascuns, i-a aruncat fiecareia pe geam cate o punguta de galbeni, suficient cat sa le asigurea zestrea necesara unei casatorii decente in vremurile acelea. Si mare a fost bucuria si usurarea intregii familii cand au vazut fericitul deznodamant.

    2. Am tare multi sfinti dragi, mai mult sau mai putin cunoscuti, si greu e sa aleg despre care sa va povestesc. Poate ca ar fi bine sa incep cu Cuviosul Parinte Serafim Rose de la Platina a carui viata si scrieri m-au miscat pana la lacrimi, la a carui mormant imi doresc f. mult sa ma inchin si a carui nume am promis inainte de casatorie ca il voi da fiului nostru(sunt insarcinata, sa vedem ce va fi...). Si lui m-am rugat pt. o casatorie crestina si nu m-a trecut cu vederea, prin intermediul scrierilor sale l-am cunoscut pe Vladica Ioan Maximovici care imi este drag. Ce m-a miscat la pr. Serafim e setea lui pt. sfintenie desi nu a fost crescut intr-o lume care sa-l predispuna la o astfel de viata, plus modul in care prin viata, scrierile si rugaciunile lui a schimbat vietile atator oameni din lumea intreaga.
    Dragi imi mai sunt si SF. Xenia, Sf. Luca al Crimeii(prin rugaciunile catre el am luat un ex. (de factura medicala) extrem de greu, pe care il picasem de mai multe ori, desi la momentul respectiv tocmai pierdusem al doilea copil al nostru si nu eram deloc intr-o stare fizica si psihica de invidiat. Drag imi este si Sf. Efrem ce NOu, si Cuviosul pr. Arsenie Boca a carui scrieri m-au ghidat la inceputul intoarcerii mele la credinta si la a carui mormant am avut sansa sa ma inchin de mai multe ori, dar ocrotitorul familiei mele este Sf. Spiridon in a carui biserica s-au cununat parintii mei dupa 25 ani de casatorie civila, apoi in alta biserica cu acelasi hram ne-am cununat si noi, ne-am botezat fetita, la a carui moaste din Corfu am avut ocazia sa ne inchinam inainte de casatorie si cred ca cea mai draga minune a lui mi-e cea in care dispare din racla pt. ai ajuta pe cei care il cheama in rugaciuni iar la intoarcere este gasit cu papucii prafuiti si din ce in ce mai uzati.

    Silvia Miron
    svdragut@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  64. 1. Sfantul Nicolae a inceput a cinsti pe Hristos inca de la nastere, savarsind minuni din frageda pruncie, printre cele mai minunate numarandu-se sederea in picioare, nesprijinit fiind, la numai cateva zile de la nastere, dand prin aceasta stare slava Sfintei Treimi. In toata viata sa cea pamanteasca, avand adevarata intelepciune si minte curata "de-apururea vedea pe Dumnezeu", cunostea mai dinainte nevoile si neputintele oamenilor milostivindu-i, necugetand la bogatie sau la inmultirea ei, mana lui fiind intinsa catre ei "ca un rau cu apa multa ce curge cu indestulare". Astfel, in zilele sale, era un barbat sarac si neslavit care odinioara fusese foarte bagat si slavit in toata cetatea. Si acesta avea trei fete foarte frumoase dar din pricina nevoilor grele care il incercau, neavand nici hrana si nici imbracaminte a inceput a cugeta la ganduri necuvioase, cum sa-si vanda fetele spre pierzanie iar casa sa o faca necurata. Sfantul Nicolae in inima caruia Dumnezeu a sadit iubire si bunatate, vazand gandurile care duceau catre pieire nu doar sufletul barbatului ci si al fetelor, a cugetat sa-i scoata in taina din nevoi si greu pacat. Implinind astfel porunca " sa nu faceti milostenia voastra in fata oamenilor" a luat o mare legatura cu galbeni si a mers in taina, noaptea, la casa acelui barbat unde a aruncat-o pe fereastra. Mare bucurie a adus barbatului aceluia care gasind dimineata atata aur, mai intai s-a cutremurat inspaimantandu-se iar mai apoi a multumit Domnului, laudand cu lacrimi fierbinti pe "Cel ce se ingrijeste de toti". Barbatul i-a facut nunta fetei ceilei mari oranduindu-i zestrea potrivita. Sfantul Nicolae vazand ca aurul a fost folosit cu buna randuiala a trimis, cu mana sa facatoare de bine, pentru a doua oara aur din destul pentru cea de-a doua fecioara, pe care tatal sau a asezat-o cu nunta si cu cinste la casa ei. Dar barbatul acela, s-a asezat a strajui noapte de noapte, dornic a afla cine este facatorul de bine pentru a i se inchina si multumi. Si iata ca nu dupa multa vreme, a sosit si Sfantul Nicolae care cunoscand gandurile tatalui, a lasat in graba, tot pe fereastra, darul de zestre pentru cea de-a treia fiica. Traditia spune ca aceasta legatura cu aur a alunecat in gheata fetei adormite. De atunci s-a raspandit si dainuie pana astazi vestea iubirii si a bunatatii Sfantului Nicolae care imparte daruri si bucurii alese tuturor.

    2. Sfintii Chiril si Metodiu cei "intocmai cu Apostolii",patronii Europei. Sarbatoriti la noi in data de 11 mai cei doi frati, nascuti la Tesalonic in secolul al IX-lea, sunt un model pentru dedicarea cu care au propovaduit Sf. Evanghelie in intreaga Europa. Cununa Sfinţilor Chiril şi Metodie este lupta lor neincetata de a introduce limba slavona in oficierea slujbelor, in locul limbilor greaca sau latina, care nu erau cunoscute de aceste popoare. Prin eforturile lor lumea slava a dobandit un alfabet si a putut să faca trecerea de la cuvîntul vorbit la cel scris, alfabetul chirilic, care a luat locul celui glagolitic, purtandu-si numele in amintirea si drept omagiu pentru Sfantul Chiril." Sfintilor Chiril si Metodiu rugati-va pentru noi".
    Georgi
    angelus.mitis@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  65. 1.Se spune ca Sf.Nicolae provenea dintr-o familie instarita care, dupa moartea parintilor sai a mostenit intreaga avere. Inima sa l-a indemnat sa o foloseasca spre a-i ajuta pe oamenii nevoiasi.

    In noaptea de 5 spre 6 decembrie,vine Mos Nicolae cu cadouri. Se spune ca acesta vine si se uita pe fereastra si vede copiii care dorm si sunt cuminţi, lasandu-le in ghetute, dulciuri si mici daruri. Tot el este acela care atrage atentia celor lenesi si neascultatori lasandu-le cate o nuielusa. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata, el ramanand mereu in umbra. Cu toate acestea el stie in detaliu ce poarta fiecare copilas in Sipetelul inimii sale.

    Povestea darurilor oferite in mare taina ne infatiseaza trei surori foarte frumoase, fete sarmane ce nu se puteau casatori din pricina lipsei de galbeni. Astfel ca tatal, constrans de situatia materiala precara, ia hotararea de a le vinde.

    Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, care era episcop, s-a furisat noaptea si a aruncat pe fereastra o legatura de galbeni. A doua zi tatal fu foarte surprins incat nu-i venea sa creada. I-a multumit Domnului de minunea ce i se intamplase. Situatia s-a repetat si in cazul surorii mijlocii, astfel ca, atunci cand i-a venit vremea si fetei mici, tatal s-a hotarat ca in noaptea dinaintea nuntii sa stea de paza si l-a vazut pe Sfantul Nicolae cum a urcat pe acoperisul casei si a aruncat pe horn un saculet care a cazut intr-o soseta ce era pusa la uscat.

    De aici a aparut obiceiul asezarii sosetutelor sau a ghetutelor in noaptea de Mos Nicolae. Nicolae l-a rugat pe tatal fetelor sa pastreze secretul, insa acesta nu a facut-o si de atunci fiecare sarac care primea ceva, ii multumea lui Nicolae.

    Cei trei saculeti de aur facuti cadou fetelor au devenit simbolul Sfantului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.

    2. Cu parere de rau afirm ca am inca o legatura aparte cu vreun sfant mai putin cunoscut. In urma cu doi ani, dupa decesul tatalui meu, am mers la Manastirea Sf. Mihai Voda din capitala si m-am rugat pentru prima data in fata unei Icoane facatoare de minuni - Icoana Sfintei Fecioare Maria - Hodighitria "Indrumatoarea". De Maica Domnului ma simt mai apropiata si am simtit indrumarile si mangaierile Sale de multe ori.

    Va multumesc!

    O seara buna,
    Loredana-Cristina Majic
    cristinalory@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  66. 1. Întâmplarea care a dus la împărţirea darurilor de Sfântul Nicolae este cea în care el, sfântul, aduce trei pungi cu galbeni celor trei fecioare sărmane.

    2. Un sfânt mai puţin cunoscut, dar drag mie,este Sfântul Eufrosin Bucătarul, pentru că pe lângă faptul că gătea tuturor călugărilor din mănăstirea unde se afla, suporta batjocurile celorlalţi şi era atât de curat la suflet, încât Dumnezeu l-a lăsat să păzească roadele Raiului.

    Ioana
    pestisoruldeaur.tm@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  67. Sfantul Nicolae a facut multe fapte de milostenie in ascun, pentru ca tinea seama de cuvintele Evangheliei: Luati aminte, sa nu faceti milostenia voastra inaintea oamenilor.

    Cel mai drag sfant sufletului meu este Sfanta Teodora de la Sihla, pentru frumoasa ei viata pusniceasca inchinata lui Dumnezeu. Locul unde a pusnicit ma face sa o simt apoape de mine, iar numele ei il port cu bucurie.

    stamateteodora23@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  68. Pentru ca in timpul vietii sale pamantesti a miluit multi sarmani, sfantul Nicolae a devenit sfantul aducator de daruri. Pintre cei miluiti de Sfantul Nicolae se afla un barbat, care din bogat a devenit atat de sarac incat, pentru a putea supravietui, se gandea sa-si dea cele trei fete ale sale spre desfranare. Sfantul Nicolae i-a trimis noapte, in ascuns, milostenia sa, din doua motive: pentru ca barbatul, care mai-nainte a fost bogat, sa nu se rusineze si pentru ca sfantul fugea de slava omeneasca.

    Sfantul Nectarie a vindecat multi bolnavi, printre acestea numarandu-se si o ruda de-a mea. De aceea, Sfantul Nectarie de Eghina este sfantul meu cel mai drag.

    alexandrustamate29@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  69. 1. Sf. Nicolae a facut multe minuni inca din timpul vietii sale pe pamant, aratandu-si dragostea de Dumnezeu si de semeni in multe chipuri; dar traditia darurilor vine de la ajutorul minunat pe care Sfantul l-a dat celor trei fete sarace, al caror tata, impins de necaz si disperare s-a hotarat sa le dea spre desfranare, crezand ca asa vor scapa de saracie. Astfel, Sfantul, cunoscand inimile curate si rugaciunile sincere ale acelor fecioare le-a daruit fiecareia cate o punga cu galbeni; atunci tatal lor s-a minunat de acest dar neasteptat si a multumit Lui Dumnezeu caindu-se pentru gandul pacatos pe care l-a avut.
    2. ne este drag Sf. Ioan de Kronstadt, care s-a dedicat in totalitate ajutorului trupesc dar mai ales sufletesc al tuturor semenilor, nu doar enoriasilor sai, a fost un pastor de excptie, calauzind si mangaind turma Lui Hristos pana in ultima clipa a vietii sale pamantesti.
    Emanuela si Mihai Vantu
    luminitavantu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  70. 1.Sf. Ierarh Nicolae a ajutat trei fecioare sarmane daruindu-le in ascuns cate o punga cu galbeni si astfel le-a scapat de pacatul desfranarii, la care voia sa le indemne tatal lor. ele s-au rugat fierbinte, cerand ajutor de la Tatal Ceresc si iata ca raspunsul la rugaciunea lor l-au primit prin mijlocirea Sfantului Nicolae. sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa dobandim si noi un strop din bunatatea Sfantului Nicolae si sa-l rugam sa mijloceasca si pentru noi in Ceruri!
    2.Sfanta proorocita Ana, mama Proorocului Samuel nu putea avea copii si atat de mult s-a rugat Lui Dumnezeu incat a primit, dupa indelunga asteptare, nu un prunc ci sapte, iar primul dintre ei a fost alesul Prooroc Samuel. Sfanta Ana, roaga-te Lui Dumnezeu si pentru noi!
    Emanuela Zara
    emanuelazara@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  71. 1. Sfantul Nicolae a ajutat multi sarmani, impartindu-le chiar averea sa; printre acestia s-au aflat si trei surori, pe care, din cauza saraciei, tatal lor intentiona sa le trimita sa-si vanda trupurile, dar pentru rugaciunile izvorate din inimile neprihanite ale fetelor, Dumnezeu le-a trimis ajutor, prin Sfantul Nicolae. Astfel ca pe cand ele dormeau, Sfantul le-a lasat la fereastra trei pungi cu galbeni. Vazand minunea, fetele si tatal lor au dat slava Lui Dumnezeu si si-au trait viata in continuare in curatie si rugaciune.
    2.Sfanta Mucenita Irina este un model demn de urmat. Ea a fost o fecioara foarte frumoasa si inteleapta care a primit Botezul si credinta in adevaratul Dumnezeu iar mai apoi, prin rugaciune si cu ajutorul Celui Preainalt a intors la credinta mii de pagani si a facut nenumarate minuni. Iata ce poate face un suflet curat prin rugaciune si credinta fierbinte!
    pomenirea Sfintei se face in data de 5 mai.
    Adina Selesan
    adina_selesan@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  72. Sfantul Ierarh Nicolae, mare facator de minuni, a salvat de la desfranare trei fecioare, oferind tatalui lor aur din belsug.In felul acesta, Sfantul si-a aratat milostivirea fata de cei sarmani si a salvat sufletele de la caderea in pacat.
    Foarte drag sufletului meu este Sfantul Porfirie din Grecia,parinte duhovnicesc si pedagog.Pe mine, in calitate de profesor, m-au ajutat enorm in munca la clasa sfaturile si cuvintele acestuia,intotdeauna izvorate dintr-o inima arzand de iubire.De mult doream sa cunosc si o astfel de abordare in meseria aceasta.Dupa cum spunea si Sfantul Ioan Gura de Aur, "Nu există nicio artă mai înaltă decât arta de a fi pedagog. Pictorul sau sculptorul fac numai o figură fără viaţă, iar un înţelept pedagog modelează un chip viu, de care se bucură şi Dumnezeu şi oamenii."
    Doamne ajuta!
    olandnl@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  73. 1.În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.Povestea darurilor împărţite de pe furiş de Moş Nicolae începe cu mii de ani în urmă. Sfântul Nicoale a ajutat trei fete sărmane din oraşul său, aducându-le în dar noaptea, fără a fi văzut, daruri de zestre. Casa în care locuiau cele trei fete sărmane era una sărăcăcioasă, tatăl acestora plănuind să le vândă pentru a scăpa de lipsuri.

    Sfântul Nicolae a auzit nenorocirea fetelor şi a familiei, care se petrecea nu departe de locuinţa sa, şi astfel le-a ajutat noaptea pe furiş, aruncând pe geam în camera fetei celei mari, gata de măritiş, o pungă cu galbeni. Povestea s-a repetat şi când a venit vremea de măritiş pentru cea de a doua fată. Însă când a venit vremea şi celei de a treia, tata lor a stat de pază să afle cine este acela care face atât mult bine fetelor lui.

    În noaptea cu pricina, când tatăl se stădea la pândă, Nicolae s-a urcat pe casă şi a dat drumul pe horn unei punguliţe cu galbeni, care a ajuns drept într-o şosetă pusă la uscat.Când tatăl fetelor a văzut minunea, a fost rugat de Nicolae să păstreze secretul, dar desigur acesta nu a putut fi ţinut. De atunci şi până azi, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, semenii şi oamenii dragi în special copiii primesc daruri de la Moş Nicolae, care spre deosebire de Moş Crăciun nu se arată niciodată.

    2.Sfantul care m-a impresionat foarte mult - citindu-i in ultima perioada viata si minunile - este Sf. Luca al Crimeei. Fascinant cum un om inzestrat de Dumnezeu cu o intelingenta uimitoare a urat slava lumii acesteia si s-a pus in slujba aproapelui jertfindu-se.

    RăspundețiȘtergere
  74. 1). Tradiţia spune că însuşi Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărmane din oraşul său, aducându-le în dar noaptea, fără a fi văzut, daruri de zestre. Casa în care locuiau cele trei fete sărmane era una sărăcăcioasă, tatăl acestora plănuind să le vândă pentru a scăpa de lipsuri.
    Sfântul Nicolae a auzit nenorocirea fetelor şi a familiei, care se petrecea nu departe de locuinţa sa, şi astfel le-a ajutat noaptea pe furiş, aruncând pe geam în camera fetei celei mari, gata de măritiş, o pungă cu galbeni. Povestea s-a repetat şi când a venit vremea de măritiş pentru cea de a doua fată. Însă când a venit vremea şi celei de a treia, tata lor a stat de pază să afle cine este acela care face atât mult bine fetelor lui.
    În noaptea cu pricina, când tatăl se stădea la pândă, Nicolae s-a urcat pe casă şi a dat drumul pe horn unei punguliţe cu galbeni, care a ajuns drept într-o şosetă pusă la uscat.Când tatăl fetelor a văzut minunea, a fost rugat de Nicolae să păstreze secretul, dar desigur acesta nu a putut fi ţinut. De atunci şi până azi, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, semenii şi oamenii dragi în special copiii primesc daruri de la Moş Nicolae.

    2).Pe Sfantul Cuvios Onufrie l-am cunoscut mai mult prin intermediul copilasului nostru Filip, care, cumparandu-i carticica Si Sfintii au fost copii , i-a placut foarte mult de el si care, copil fiind si el , il hranea in fiecare zi pe Iisus Hristos, prunc fiind in bratele Maicii Sale cu paine. De atunci ii citim lui Filip in fiecare zi povestioara cu Sf.Onufrie , iar Sfantul e cu noi si cand papam, cand ne jucam sau cand facem nani.
    Va multumim pentru acest concurs
    Mihaela Terzea
    just_me.mihaela@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  75. Am aflat de acest minunat concurs de pe blogul dulcecasa.blogspot.com :) si daca s-ar intampla sa castig cateva cartzishoare, le-as darui cu mare bucurie copilasilor minunati din parohia noastra (biserica Intampinarea Domnului din Chisinau).
    1. O alta varianta a legendei ar fi ca Sfantul avea un vecin instarit, ce iubea compania oamenilor bogati si petrecerile. Acestea din urma l-au si ruinat, iar nedorind sa-si vanda fastuoasa casa, planuia sa isi forteze fiicele sa se prostitueze. Sfantul, afland aceasta (poate prin descoperire Dumnezeiasca) a aruncat 2 seri la rand cate o punga de bani in curtea vecinului, pentru zestrea celor doua fete mai mari. Vecinul, gandindu-se ca minunea se va repeta si a treia seara, a stat de panda si a reusit sa il intalneasca pe Sfant, dupa ce acesta a aruncat cea de-a treia punga. Sfantul a marturisit ca Dumnezeul lui este Cel caruia trebuie sa Ii multumeasca. Vecinul s-a pocait si s-a crestinat, iar banii i-a folosit pentru a aseza cele 3 fete la casele lor.

    2)Impreuna cu sotul meu, il iubim mult pe Sfantul Paisie, care credem ca ne-a adus la credinta prin rugaciunile sale, noi incepand a cunoaste adevarata ortodoxie abia dupa ce am citit cartea "Marii invatati ai Indiei si Parintele Paisie". Slava lui Dumnezeu pentru toate!

    Multumim mult pentru intreaga activitate, copiii au nevoie de asemenea carti minunate pentru a creste adevarati crestini!
    Oltea Grosu, R. Moldova
    olty . grosu @ gmail.com (fara spatii, evident:)

    RăspundețiȘtergere
  76. Nicolae Ferendino5 decembrie 2012 la 22:32

    1. Intamplarea din viata Sfantul Nicolae care a facut ca in ziua acestuia sa se ofere daruri este urmatoarea: A salvat de la pierderea sufletului pe cele trei fete sarace.
    2. Sfantul Paisie de la Neamnt este pentru mine Sfantul care mi-a deschis dragostea pentru cititul cartilor. Am citit viata,minunile si acatistul la patru ani.

    Va scrie-purtator de nume Nicolae- care implineste opt ani totodata, "boboc de clasa intai".
    Bucurii duhovnicesti si duh de pace tuturor crestinilor.Doamne ajuta! Nicolae.

    adrian.ferendino@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  77. 1. Daca e sa spun cine e intruchiparea bunatatii si datatorul de bucurii si daruri celor mici dar si celor mari, ma gandesc la Sf Nicolae. Traditia spune ca el, in marea sa bunatate, ajuta oamenii pe ascuns.Asa s-a intamplat si in cazul istorioarei in care Sfantul a scapat pe un tata bogat devenit sarac si pe fetele lui de la pacat.Banutii pe care el i-a aruncat in casa omului sarac unii spun ca ar fi cazut in ghetutele care se aflau langa fereastra, altii ca un sosetele de la semineu.De aici frumosul obicei ca in aceasta seara Sf Nicolae (in persoana sau prin reprezentanti) sa aduca daruri celor mici si celor mari. Cred ca cel mare din toate cadourile aduse este cel al dragostei si al smereniei.
    2. Dintre sfintii mai putini cunoscuti, dar dragi mie e Sf Eustatie. Mi-a placut mult viata lui, curajul pe care l-a avut sa infrunte necazurile si taria cu care toti ai familiei au trecut prin incercari. Iar dupa o viata de familie zbuciumata si incercata , sacrificul suprem al intregii familii a fost pentru marturisirea credintei crestine. Imi mai place mult felul in care e reprezentat - tinand in mana un cerc in care se afla un cerb cu o cruce in frunte.
    Anca M

    RăspundețiȘtergere
  78. Buna seara!Eu m-am gandit sa raspund primei intrebari in versuri. Sper sa va placa pentru ca doar ce am terminat-o si acum ma grabesc sa nu treaca de ora 00:00. :D

    Legenda lui Mos Nicolae

    Se spune c-au fost odata
    Trei surori saraci lipite,
    Iar nefericitul tata
    Nu putea sa le marite.

    Mama buna, iubitoare
    Era doar o amintire.
    Le zambea acum din soare
    Cu a sa dulce privire

    Tatal lor lipsit de toate
    Un singur gand acum are:
    Sa-si dea fetele curate
    In murdara desfranare.

    Dar cum Bunul Dumnezeu,
    Nu vrea sa vada-n pierzare
    Nici pe omul cel mai rau,
    A facut minune mare.

    A trimis in prag de noapte,
    In a fetelor odaie,
    Sa lase-o punga cu aur,
    Chiar pe Sfantul Nicolae

    In zori toti s-au minunat
    Iara fata cea mai mare
    In scurt timp s-a maritat
    Dand Lui Dumnezeu cantare.

    Tare mult s-a bucurat
    Afland Sfantul Nicolae
    Si-n alta noapte a lasat
    Iarasi aur in odaie.

    Din nou ferita de pacat,
    Fecioara cea mijlocie
    In curand s-a maritat
    Spre-a Sfantului bucurie

    Cu lacrimi de multumire
    Tatal tot pandea de zor
    Sa afle, sa dea de stire
    Cine-i pazitorul lor?!

    Asadar in prag de seara
    Milostivul Nicolae,
    Iar cu aur se strecoara
    In a fetei mici odaie.

    Tatal repede-alergat
    Spre cel ce i-a izbavit
    Familia de pacat
    Si degrab i-a multumit.

    De atunci exista-o noapte
    Cand iar vine in odaie
    Si lasa ceva-n ghetute
    Darnicul Mos Nicolae.

    Pentru cea de-a doua intrebare raspunsul meu este: Sfanta Teodora de Sihla. I-am citit viata si am ramas muta afland la ce sfintenie poate ajunge omul daca vrea. Numele "Teodora" inseamna "iubitoare de Dumnezeu" si mi-as dori o fetita care sa poarte acest nume. In urma cu doi ani am si ajuns intamplator la Manastirea Varzaresti-Vrancea (saracuta manastirea, dar cu niste oameni primitori si calzi).

    Va multumim pentru concurs!

    Alina Ochianu
    alina.lungu@ymail.com

    RăspundețiȘtergere
  79. 1. Ce întâmplare din viața Sfântului Nicolae a dus la tradiția împărțirii de daruri în ziua prăznuirii sale?
    În cetatea în care locuia Sfântul Nicolae trăia un om sărac, ce avea trei fete. Acestea erau comoara lui. Dar, pentru că nu mai avea bani ca să le cumpere mâncare şi îmbrăcăminte, a hotărât să le vândă pentru ca să poată supravieţui atât el, cât şi fetele. Tocmai atunci, părinţii Sfântului Nicolae au mers la Domnul, iar acesta a rămas moştenitorul unei averi consistente. Aflând de necazul în care se găsea acest bărbat de la Dumnezeu, Sfântul a hotărât să îi salveze. Astfel, s-a dus într-o noapte la casa acestuia şi a pus pe pervazul ferestrei o pungă cu bani. A doua noapte a făcut la fel. În cea de a treia noapte, bărbatul a stat la pândă să vadă cine este cel care îi salvează familia. Şi aşa l-a văzut pe Sfântul Nicolae. I-a mulţumit pentru ajutor. Sfântul i-a zâmbit, l-a salutat cu mâna şi a plecat. Acest gest ne arată că trebuie şi noi să facem fapte bune, pe care să le ştim doar noi şi Dumnezeu. Pentru smerenia Sfântului, Dumnezeu a rânduit în aşa fel încât, această întâmplare de acum câteva sute de ani, să constituie o tradiţie creştină plină de lumină şi bucurie în toate ţările ortodoxe.

    2. Care sfânt mai puțin cunoscut vă este drag și de ce?
    Mie îmi place Sfântul Mercurie, pe care îl sărbătorim în 25 noiembrie, împreună cu Sfânta Ecaterina. El a fost un Sfânt puternic, l-a iubit şi l-a mărturisit pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Nu a fost încântat de rangurile lumeşti şi a murit după ce a îndurat multe chinuri. De asemenea, îmi mai place foarte mult şi icoana lui, în care poartă ca armă de luptă coiful mântuirii, de care vorbeşte Sfântul Apostol Pavel.
    Natanael Toma – 12 ani (primit pe mail pe 4 decembrie)

    RăspundețiȘtergere
  80. buna ziua si bine v-am gasit! numele meu este violeta argatu. ma bucur tare mult ca am aflat de existenta dmv- Multumesc laurei frunza pt acest lucru.am incercat sa las un comentariu pe blog,insa nu apare...am o prb cu google-nu ma pot conecta...
    as vrea tare mult sa participam si noi la concurs,de aceea,am o rugaminte:daca se poate,sa postati dmv raspunsurile la cele doua intrebari:


    eu o sa raspund exact cu cuvintele baietelului meu, Ioan-4 ani si 9 luni :) :
    1.la prima intrebare,raspunsul lui a fost: a dat pe fereastra trei pungi cu bani la un batran sarac care avea trei fete ca sa nu le mai marite pe fete :)-scuzati exprimarea :)
    2.la a doua intrebare: Sf Gherasim-pentru ca a scos o teapa din laba leului si l-a facut bine

    (primit pe mail pe 28 noiembrie)

    RăspundețiȘtergere
  81. Monica Diaconescu (primit pe mail pe 28 noiembrie)

    Sfântul Luca, Arhiepiscopul Crimeei şi Simferopolului, doctor fara de arginti
    Pe 11 iunie, Biserica îl prăznuieşte pe Sfântul Luca, Arhiepiscopul Crimeei şi Simferopolului, om de ştiinţă valoros şi vestit, profesor de chirurgie, apreciat în lumea medicală pentru descoperirile sale, dar şi un mare propovăduitor şi pătimitor pentru dreapta credinţă în vremea stăpânirii bolşevice din Rusia.
    Putini dintre crestini au aflat despre acest sfant, insa cei care s-au luptat cu boli grave, ce parca marcheaza secolul nostru, cum ar fi cancere, leucemi, boli de nervi si nenasteri de prunci, toti cei care au avut cazuri in familie sau prieteni disperati din cauza unor astfel de boli, au citit macar odata acatistul sau paraclisul Sfantului Luca si au fost mangaiati de acest mare sfant. Nu degeaba Stylianos, cel care a alcatuit imnul de slava catre acest mare sfant contemporan, si-a pus gandul de rugaciune atat de necesar vremurilor in care traim si a scris la sfarsitul Paraclisului: „vindeca bolile de inima si de ochi, de rinichi, intelepte Luca, si nenasterea de prunci, tumorile pe creier si paralizia membrelor,cancerul, leucemia si bolilel de nervi”...

    Sfântului Nicolae şi tradiția împărțirii de daruri în ziua prăznuirii sale
    Era un bărbat în cetate, dintre cei slăviţi şi bogaţi, care mai pe urmă a rămas sărac şi neslăvit, căci viaţa veacului acestuia este nestatornică. Bărbatul acela avea trei fete foarte frumoase şi acum, fiind lipsit de toate cele de trebuinţă, nu avea nici hrană, nici îmbrăcăminte şi cugeta să-şi dea fetele sale spre desfrânare, iar casa sa să o facă casă necurată, pentru sărăcia lui cea mare, ca doar astfel să aibă ceva de folos şi să câştige pentru el şi fetele sale îmbrăcăminte şi hrană.
    Bătrânul acela fiind în astfel de cugete rele şi gândul său cel rău vrând acum a-l aduce cu ticăloşie în fapt, Dumnezeu Care nu voieşte a vedea în pierzare firea omenească, ci cu iubire de oameni, se pleacă spre nevoile noastre, a pus bunătate în inima plăcutului Său, Sfântul Nicolae şi l-a trimis spre ajutor către bărbatul care era să piară cu sufletul, prin însuflare tainică, mângâind pe cel ce era în sărăcie şi scăpându-l din căderea păcatului.
    Auzind Sfântul Nicolae de lipsa cea mare a bărbatului aceluia şi prin dumnezeiască descoperire înştiinţându-se de cugetarea lui cea rea, i-a părut foarte rău pentru dânsul şi a cugetat să-l răpească împreună cu fetele sale ca din foc de la sărăcie şi de la păcat....

    RăspundețiȘtergere
  82. Anda Barbulescu (primit pe mail pe 4 decembrie)

    Intrebarea 1.
    Obiceiul de a imparti daruri in ajunul sarbatoririi Sf. Nicolae are originea in urmatoarea intamplare din viata sfantului:
    Pe vremea aceea era un om care avea 3 fete.Ei saracisera si tatal se gandea sa le vanda pe fete spre desfranare.
    Bunul Sfant Nicolae nu numai ca nu l-a mustrat pe nesabuitul tata, ci l-a ajutat efectiv sa iasa din aceasta situatie grea. Pe ascuns, a aruncat 3 pungi cu galbeni pe fereastra, astfel incat famila a fost salvata de la dezastru.


    Intrebarea 2.

    Il iubesc mult pe sfantul mare mucenic Efrem cel Nou din Nea MAKRI - Grecia, intrucat prin el se arata o data in plus nesfarsita purtare de grija a Domnului pentru noi.Este un sfant "specializat" in probleme contemporane, grabnic ajutator, izbavitor de deznadejde/sinucidere si de patima dragurilor. Cati oameni tineri sau batrani, bogati sau saraci nu cad azi prada acestor 2 cumplite boli - deznadejdea si drogurile?
    Marturisesc si grija Sfantului pentru lucrurile aparent marunte - copilul meu de 3 ani plangea ingrozitor cand il spalam pe cap.Intr-o seara cand am spus o scurta rugaciune catre sfantul Efrem, Nicolae a fost foarte linistit.
    Slava lui Dumnezeu intru sfintii Sai!

    RăspundețiȘtergere
  83. 1. Traditia impartirii darurilor pe 6 decembrie, cand e praznuit Sfantul Nicolae s-a nascut odata cu minunea pe care Sfantul a facut-o in familia celor trei surori sarace pe care tatal se pregatea sa le dea spre desfranare, iar Sfantul le-a adus in casa trei pungi cu bani, salvandu-le atat pe fete cat si pe tatal lor de la pacate grele.

    2. Greu de raspuns la asa o intrebare, cand la rugaciune cerem ajutorul atator Sfinti dragi familiei noastre...dar il pomenim foarte des pe Sfantul Ioan Maximovici, episcop de Shanghai si San Francisco, caci dupa ce i-am citit viata si minunile ne-am cutremurat afland ca a existat atat de aproape de noi, in secolul nostru, un Sfant atat de iubit, smerit, vazator cu duhul si facator de minuni.

    RăspundețiȘtergere