luni, 1 decembrie 2014

Concurs de ziua Sfântului Nicolae





Editura Iona vă invită la un nou concurs de ziua Sfântului Nicolae.

Răspundeți aici la cele două întrebări până pe 6 decembrie 
și puteți câștiga
patru pachete cu patru cărți 
la alegere din oferta editurii.

De asemenea, cel mai interesant răspuns va fi ales de către echipa Editurii și premiat 
cu un pachet de cinci cărți.

1. Ce colind va impresionează cel mai mult și de ce? 

2.  Ce tradiție de Crăciun vă place să respectați împreună cu copiii?


Vă rugăm să scrieți numele și mailul la care vă putem contacta.

Cei cinci câștigători vor fi aleși prin tragere la sorți în ziua de Sfântul Nicolae, iar pachetele vor fi expediate începând cu 7 decembrie pentru a ajunge înainte de Crăciun. 


80 de comentarii:

  1. Colindul meu preferat e "Marut margaritar". Mi se pare ca exprima cel mai bine prin melodie si ritmica pacea si caldura Craciunului.
    In ceea ce priveste traditia pe care o respectam e colindul. Fetita mea canta la pian, asa incat, inarmati cu o pianina si multe colinde, mergem in ajun sa i colindam pe toti cei ce vor sa primeasca un crampei din spiritul sfintelor sarbatori. Cred ca nimeni n ar trebui sa piarda nimic din bucuria si bogatia sufletesca nepretuita pe care ne o aduc aceste momente.

    Ramona Beldiman

    RăspundețiȘtergere
  2. 1.Colindul pe care l-am tot ascultat în ultima vreme este "Râurel de ploaie" în interpretarea Paulei Seling. Îmi place pentru că linia melodică e liniștitoare iar promisiunile pe care Fecioara Maria le face lui Cristos redau speranță în inimile oricui.
    2. Nu am copii, dar una dintre tradițiile pe care încă le păstrez este împodobitul bradului, chiar dacă sunt și eu mare iar pentru cei din familie nu mai are același farmec, nemaifiind nici un copil în casă.
    email: bia.blossom@yahoo.com
    nume: Bianca Dacin

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. O, ce veste minunata! Iubesc acest colind pentru complexitatea exprimata in simplitate.

    2. Impreuna cu Theodor Apolodor (2 ani si 5 luni) respectam toate traditiile - de la taiatul porcului (la parinti, Theodor sta calare pe porc cat sta acesta invelit sa se fragezeasca soricul dupa ce e parlit cu paie), la a face carnati, chisca, toba, a merge cu colinda etc

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru ca imi place sa citesc, o sa particip si eu :)
    1. Cel mai mult ma impresioneaza colindul "Copilule cu ochi senini" pentru ca Iisus ne bate in fiecare an, in fiecare zi si in fiecare clipa cu acelasi dor la usa sufletului si, uneori uitam sa ii deschidem, dar El, ne iubeste mult si nu v-a inceta niciodata sa ne intre in suflete, mai ales in noaptea Nasterii Sale, cand, cu siguranta, toti il primim cu caldura si multa dragoste!
    2. Traditia pe care mi-as dori sa o respect si in continuare e aceea a colindatului, aceea de a duce vestea Nasterii lui Iisus in fiecare casa a prietenilor si a rudelor!

    Simona Suciu email: simo_a18@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna seara
    Numele meu este Nalbaru Elena si am o fetita de 3 anisori, care spune in fiecare seara "Inger, ingerasul meu" si pupa icoana cu Sfanta Fecioara si cu Pruncul. Sper sa ne numaram printre norocosi :)

    Raspuns la intrebari:
    1. Colindul care ma impresioneaza cel mai mult si pe care-l iubesc de cand eram copil este :"Florile dalbe, flori de mar". Adoram sa-l cant in fiecare an, de Craciun. Consider ca expune povestea nasterii Domnului in cel mai frumos chip. Este colindul pe care il cant si fetitei mele de 3 ani si care sper ca pe viitor sa reuseasca sa-l invete :)
    2.In primul rand impodobirea bradului de Craciun il fac impreuna cu fetita mea si de fiecare data, ea pune ingerasul in varful bradului. Cantam colinde si adormim asteptandu-l pe Mos Craciun cu toata speranta ei de copil.

    Va multumesc!
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua.
    Colindul nostru preferat este "Mos Craciun cu plete dalbe" pt ca este primul colind cantat de fetita noastra.
    In Ajun de Craciun ne place sa fim la tara la bunici si sa impartim covrigi colindatorilor.
    Multumim pt concurs.
    Nicoleta Hangiu
    nicoleta.hangiu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  7. La Vitleem colo-n jos este colindul meu de suflet, deoarece imi aminteste de tata...il colindam an de an si mereu lacrima la acest colind, puternic emotionat...
    Craciunul este Sarbatoarea preferata de intreaga familie: alegem bradul impreuna, il impodobim ascultand si cantant colinde...mersul cu colinda este traditia ce dorim sa o ducem mai departe (din pacate, nu multi mai pun accent pe acest aspect, in preajma Sarbatorilor, primand darurile si masa imbelsugata).

    Picincu-Hobjila Viorica
    blue_t42003@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  8. 1. Imi unge sufletul si mi-l umple de bucurie colindul Din An in An, deoarece este colindul pe care mi-l aduc aminte de la bunica mea, care-l canta mereu la gura sobei, undeva in zona Ardealului, in fiecare zi a iernii.
    2. Imi place sa merg la colindat cu fetita mea si alt copii din bloc, in special la persoane mai invarste, singure pentru a le umple sufletul de bucurie

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna,
    sunt multe colinde frumoase la la noi in casa se asculta si se canta Mos craciun cu plete dalbe, e colindul pe care il stie baietelul nostru de 2 ani. E primul an in care vrem sa-l implicam si pe baietel, asa ca in seara de 24 decembrie vom impodobi impreuna bradul, traditie pe care o stiu de cand eram si eu mica, cu miros de cozonac si sarmale, mama aducea cutia cu decoratiuni,tata fixa bradutul in suport iar eu impodobeam bradul. Sarbatori Binecuvantate cu lumina in suflet!
    Ioana Struguras tioana11@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  10. 1.Steaua sus rasare ,o cintam de mica cind mergeam cu colinda
    2.Desi suntem intr-o tara in care s-a pierdut aceasta traditie de a merge cu colinda incercam sa invatam copii si sa fie o traditie sa invatam cit mai multe colinde si sa bucuram si pe altii care sunt depàrte de casa. Spalatul gizmuletelor de Sf Nicolae si semantatul nu lipsesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi place f mult Mos Craciun cu plete dalbe, pt ca il cantam impreuna cu cei mici.
    Tradtitia pe care o pastram in fiecare an de sarbatori e sa mergem cu colinda, in ajunul Craciunului. E atat de frumos!!! copiii sunt incantati!!! andreealung28@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua,
    Ma bucur ca si anul acesta ne dati posibilitatea de a ne bucura de cartile dumneavoastra.
    Colinda mea preferata, pe care o stiu de cand eram mica, e O, ce veste minunata!. O cantam inca de pe vremea cand ne erau interzise colindele, dar cu toate acestea cantam de rasunau vaile. Era un amestec tare ciudat de sentimente: cantam ceva minunat despre Dumnezeu, despre pruncul Iisus, dar in acelasi timp stiam ca nu avem voie, ca era primejdios sa fii auzit colindand.
    Acum, cu fetele, avem multe traditii pe care le mostenim si le transmitem mai departe: impodobim bradul impreuna, decoram casa, mergem la colindat cu traistute, facem prajituri si cozonac, primim la randul nostru colindatori, mergem la biserica in zilele Craciunului.
    Loredana Caia loredanacaia@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  13. Colindul meu preferat e "Florile dalbe", pentru cuvintele frumoase si simbolurile ce le contine.
    Dintre traditiile de Craciun am pastrat cu sfintenie mersul cu colinda si impartitul Turtelor de Craciun.

    Sarbatori cu bine!

    RăspundețiȘtergere
  14. 1. Sus, la poarta Raiului- pentru ca-mi creeaza o stare de bine, de liniste, de incredere...

    2. Grea intrebare. Nici nu stiu cu ce sa-ncep, mai ales pt ca anul acesta am impodobit bradul de ieri :D. as fi inceput cu asta, dar nu se mai pune. Asa ca, trecem la colinde. In seara de 23 decembrie ne adunam cativa parinti si mergem prin imprejurimi cu cei mici la colindat. Bucurie mare,mare. anul trecut nu am participat, a fost doar sotul cu copiii, si cred ca nici anul acesta nu reusesc s-o fac.

    Apoi, incercam sa-i implicam pe cei mici in activitatile gospodaresti, culinare,etc :). Anul trecut au calarit porcul :)), anul acesta nu mai avem propriul nostru porc, dar cumparam de la cineva de la tara o jumatate, mai mult de dragul vremurilor care au apus de mult. Placerea cea mai mare vis-a-vis de “subiectul” mai sus mentionat, consta in a pregati pomana porcului, asa cum o faceau bunicii mei. am reusit sa-l “imbolnavesc” si pe sot :D.

    In seara de ajun, pitim cadourile sub brad si dimineata stam si ne minunam vazand bucuria din ochii celor mici… Incercam, sau mai bine zis incerc atat cat pot sa nu umbresc semnificatia sarbatorii Nasterii Domnului, facand abstractie de multitudinea Mosilor Craciun si a ceea ce aude Ioan la scoala. El stie de ce primim si de ce facem cadouri, dar il mai fura si peisajul din cand in cand :).

    In afara de asta, incercam ca in ziua de Craciun, impreuna cu parintele duhovnic (preot de spital) sa facem o bucurie celor care-si petrec sarbatorile in saloane- mamaliguta calda,, carnati, sarmalute, smantana si ardei iute :). anul trecut am reusit pt prima data sa punem in aplicare, sper sa fim sanatosi si s-o putem face si anul acesta.
    Multumim pt concurs!
    (violeta.argatu@yahoo.com)

    RăspundețiȘtergere
  15. Stanciu Florentina2 decembrie 2014 la 14:37

    1. " Astazi s-a nascut Hristos " , a fost primul pe care l-am cantat de copil
    2. Graul in ghiveci , dichisitul ghetutelor de Sf Nicolae , decorare casa si obligatoriu CD-uri colinde , obligatoriu facem bradul , musai sa avem colindatori si sa mergem la colindat ( din nefricire , azi nu mai poti deschide usa tuturor colindatorilor , asa ne colindam neamurile , vecinii , la fel si pe noi ne colinda copii din cartier ). Desi nu are nici o legatura cu religia, nu exista Craciun fara sarmale si cozonac . Stanciu Florentina idlaalegere@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  16. 1. Ca în fiecare an, luminatul praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos ne umple sufletul de o negrăită bucurie duhovnicească, pentru că această zi reprezintă împlinirea făgăduinţelor şi nădejdilor pe care Dumnezeu le-a dat oamenilor de la început, ca îndemn de călăuză pe drumul ce duce spre mântuire.
    Noua ne place foarte mult colindul "O ce veste minunata ". Ascultând istorisirile minunate din Sfânta Evanghelie despre cele petrecute în noaptea sfântă a Naşterii, simţim în inimile noastre o tainică chemare de a porni cu cugetul pe urmele magilor de la Răsărit, cu ochii aţintiţi spre steaua călăuzitoare spre Betleem, unde s-a născut Hristos. Acolo, în peşteră, în ieslea cea săracă, Pruncul nou-născut a venit pe Pământ să sfinţească pe om, să-l facă sălaş dumnezeiesc. Împreună cu păstorii auzim şi trăim şi noi frumuseţea fermecătoare a cântării îngereşti: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!”. Aceste sfinte întâmplări din Betleem trezesc în sufletele noastre în primul rând recunoştinţă pentru nemăsurata dragoste a Tatălui Ceresc faţă de noi, oamenii, şi pentru marea jertfă pe care a făcut-o prin Fiul Său ca să ne mântuiască.
    An de an bucuria sărbătoririi Naşterii Domnului pune stăpânire pe întreaga noastră fiinţă. Este, de fapt, partea comuniunii noastre la bucuria cea sfântă şi fără de sfârşit a vieţii dumnezeieşti, pe care o zugrăveşte Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan când afirmă: „Viaţa s-a arătat şi am văzut-o şi vă mărturisim şi vă vestim viaţa de veci, care era la Tatăl şi s-a arătat nouă” (I Ioan 1, 2-3). Această mărturie exprimă o lucrare vie, căci prin Întruparea şi Naşterea Sa, Mântuitorul Iisus Hristos ne-a adus-o şi ne-a împărtăşit-o ca viaţă dumnezeiască, nemuritoare. Descoperindu-se oamenilor ca „pâinea vieţii” (Ioan 6, 48) şi lămurind că această pâine este Trupul Său pe care îl va da pentru „viaţa lumii” (Ioan 6, 51), Mântuitorul Iisus Hristos a ridicat viaţa omenească la plinătatea vieţii dumnezeieşti şi a arătat, peste veacuri, că viaţa este bunul şi darul suprem de care trebuie să se bucure nu numai omul, ci şi întreaga făptură. Sărbătoarea Naşterii Domnului este, astfel, sărbătoarea vieţii. Prin Întruparea Sa, Fiul lui Dumnezeu ne-a descoperit valoarea şi frumuseţile vieţii. Mântuitorul a venit în lume pentru a da un sens nou existenţei omeneşti.
    „Ziua de naştere a Domnului este ziua de naştere a păcii”, spune un sfânt părinte al Bisericii, întrucât Fiul lui Dumnezeu a venit pe pământ ca să împace pe om cu Dumnezeu şi pe oameni între ei. O frumoasă cântare bisericească îndeamnă:
    „Hristos se naşte, măriţi-L!
    Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L!
    Hristos pe Pământ, înălţaţi-vă!”
    Hristos a coborât din ceruri, pentru ca noi să-i ieşim întru întâmpinare prin trăirea virtuţilor care duc la desăvârşire. Să avem, aşadar, mereu în inimile noastre fiorul sfânt, trăit de magii care au mers să se închine Mântuitorului, aducând daruri Celui ce S-a făcut om, pentru ca noi să ne îndumnezeim prin credinţa şi faptele noastre.

    2. An de an, cu dorul tarii in inimile noastre, nu uitam niciodata sa trimitem din putinul nostru cate ceva adunat inca din timpul anului celor din tara. Si sa colindam cu mare drag prin telefon parintii nostri scumpi si dragi.

    Lacramioara Matei
    mt_lacramioara@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  17. mos craciun cu plete dalbe.ceea ce imi place cel mai mai mult sa fac cu familia de craciun e sa impodobim bradul impreuna si sa ascultam colinde.anutza89_you@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  18. 1. Moș Crăciun cu plete dalbe- are o linie melodică accesibilă, îl folosim seara, în loc de cântec de leagăn. Dar iubim fiecare colind și starea de bine pe care ne-o creează în suflet. Învățăm, în această perioadă colinde, copiii mei au 5 ani și 1 anișor, vreau să înțeleagă ce înseamnă Crăciunul, să învețe să dăruiască iubire și bucurie, spre a se bucura ei înșiși cât mai mult cu putință.

    2. Respectăm tradițiile, de la a ține post de gânduri rele și de cuvinte necugetate, de hrană nepotrivită, până la a găti tradițional în casă, a ne aduna lângă brad, în familie, a le da celor mici prilej să colinde (la oraș e mai greu). Credem că sărbătoarea o facem noi, oamenii, că doar alături de cei dragi ne apropiem de Dumnezeu, că e greu să mergi spre mântuire singur.
    Sărbători binecuvântate!

    Adina Holban (adinad2003@yahoo.com)

    RăspundețiȘtergere
  19. Doamne, ajuta!
    1. Colindul nostru preferat este „Povestea lui Mos Craciun” (http://www.youtube.com/watch?v=JxZt93zmrL8)
    2. Traditia pe care o împlinim an de an, ca inceput al pregustarii bucuriei nemarginite ce urmeaza, este participarea la Vecernia cu Litie din Ajunul Craciunului. Este momentul in care toti cei 3 copilasi stau mai cuminti ca niciodata si asculta cu atentie cantarile slujbei, cuprinsi de maretia intelesului duhovnicesc al sarbatorii...
    Andreea Rancea, minunatiipentrucopii@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  20. În fiecare an ,aştept cu mare bucurie sărbătorile sfinte ale Naşteri Domnului ,care ne aduc pacea şi liniştea sufletească.Toate colindele noastre româneşti sunt frumoase şi pline de semnificaţie şi de aceia, imi este foarte greu să mă decid asupra unuia anume.Voi răspunde cu , Astăzi s-a născut Hristos,pentru că aminteştee naşterea pruncului Hristos, care a venit în lume să ne mântuiască.

    RăspundețiȘtergere
  21. A sosit Crăciunul
    o, ce bucurie,
    Tu ne-aduci Isuse
    har şi veselie.
    Ce frumos e bradul,
    ce frumos e tot
    o, ce bucurie,
    parcă nu mai pot.

    Noi avem hăinuţe
    calde şi frumoase;
    jucării şi pâine,
    case călduroase.
    Dar atâţia, Doamne,
    n-au nici foc nici casă,
    nici măicuţă bună
    nici hăinuţă groasă...

    Dă-mi inimă bună
    Tu Isuse, mie
    să-mpart cu săracii
    marea-mi bucurie.
    Toţi de-ar face astfel
    o, ce sărbătoare
    n-ar mai plânge nimeni
    că-i sărac şi n-are.
    Acesta este colindul care noua ne place foarte mult si pe care il cantam cu bucurie impreuna cu cei 3 copii ai nostri, in seara de Ajun si nu numai.
    as280908@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  22. Doamne - ajuta!
    Colindul nostru preferat este ,, O, ce veste minunata!"
    Traditia care se respecta in casa noastra de cand s-au marit cei cinci copii este din dimineata de Craciun, cand fiecare descopera cadourile de sub bradut, dar nu le desfac decat atunci cand se intorc de la Sfanta Liturghie unde participa intreaga familie. Cand erau mici nu prea puteam sa facem acest lucru mai ales ca se trezeau foarte de dimineata...
    marinescuiuliana30@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  23. Colindul care pe mine ma misca cel mai mult este "Deschide usa, crestine!" L-am indragit inca de cand eram copil si am facut parte din corul scolii. Cand il cantam la repetitii mi se umezeau ochii. Si acum, dupa 18 ani de la repetitiile corului mi se intampla la fel, doar ca de data aceasta ii cant fetitei mele . Colindul acesta ma face sa ma simt de parca as pluti.

    Pentru ca tin mult la traditii si vreau ca si fetita mea de 4 ani sa traieasca acele bucurii simple, dar adevarate pe care eu le-am trait, respectam cam tot ce tine de Sarbatoarea Sfanta a Nasterii Domnului. Nu stiu sa spun care traditie imi place mai mult, fiecare e speciala si provoaca anumite emotii. De cand a aparut ea in viata mea, sunt din nou copil. Si ne place sa mergem cu Mos Ajunul :)

    Ana Naghi - ana_s_naghi@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  24. Doamne ajută!

    Numele meu este Elena Duțu. Îndată ce am citit prima întrebare, gândul meu a zburat la cuvintele pline de dulceață și adevăr ale Înaltpreasfințitului Iustinian Chira care spune despre colinde: "Colindele noastre nu fac parte din cântările cultului, dar sunt sfinte ca şi cântările slujbelor bisericeşti. Ele nu fac parte din cântările lumeşti, dar nu sunt străine de bucuriile pe care creştinul le gustă în doină, în cântecul de leagăn, în cântecul pe care îl cântă românul când se află departe şi i se face dor de ţara lui, de satul lui, de familia lui. Colindele noastre sunt cântece de leagăn, prin care fiecare creştin şi român, de la copilul cel nevinovat până la bătrânul încărcat de ani, le cântă marelui nostru Stăpân şi Împărat". Îmi este foarte greu să răspund la această întrebare și totuși mă voi strădui. Pe mine colindele mă fac să mă bucur ca un copil, îmi redau o libertate pe care uneori mi.e teamă să nu o pierd. Iubesc colindele tradiționale ale copilăriei, dar astăzi și acum simt tot mai aproape de sufletul meu colindele din închisori. Te fac mai trăitor în apropierea acestui mare praznic. Îmi place nespus să ascult și să cânt atât cât mă pricep "Oaspeți cu azur în gene", colindul cu versuri ce aparțin lui Nichifor Crainic. Acest colind închipuie acea stare a naturii și a tot ceea ce are viață în fața Nașterii Pruncului Iisus. Reface imaginea colindului cald care unește Cerul cu pământul,aducând îngerii să cânte alături de oameni.
    În ceea ce privește a doua întrebare, prefer să rămân la același capitol, colindele. Îmi place să colind alături de copii, nu.mi pot imagina Ajunul Nașterii Domnului fără a merge la colindat, chiar dacă între timp am mai crescut. Și ce.ți mai poți dori când cei cărora le vestești Nașterea Domnului împărtășesc din toată inima lor bucuria ta?

    Vă mulțumesc.

    Elena Duțu, nanescu.elena@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  25. Doamne ajută!

    Numele meu este Elena Duțu. Îndată ce am citit prima întrebare, gândul meu a zburat la cuvintele pline de dulceață și adevăr ale Înaltpreasfințitului Iustinian Chira care spune despre colinde: "Colindele noastre nu fac parte din cântările cultului, dar sunt sfinte ca şi cântările slujbelor bisericeşti. Ele nu fac parte din cântările lumeşti, dar nu sunt străine de bucuriile pe care creştinul le gustă în doină, în cântecul de leagăn, în cântecul pe care îl cântă românul când se află departe şi i se face dor de ţara lui, de satul lui, de familia lui. Colindele noastre sunt cântece de leagăn, prin care fiecare creştin şi român, de la copilul cel nevinovat până la bătrânul încărcat de ani, le cântă marelui nostru Stăpân şi Împărat". Îmi este foarte greu să răspund la această întrebare și totuși mă voi strădui. Pe mine colindele mă fac să mă bucur ca un copil, îmi redau o libertate pe care uneori mi.e teamă să nu o pierd. Iubesc colindele tradiționale ale copilăriei, dar astăzi și acum simt tot mai aproape de sufletul meu colindele din închisori. Te fac mai trăitor în apropierea acestui mare praznic. Îmi place nespus să ascult și să cânt atât cât mă pricep "Oaspeți cu azur în gene", colindul cu versuri ce aparțin lui Nichifor Crainic. Acest colind închipuie acea stare a naturii și a tot ceea ce are viață în fața Nașterii Pruncului Iisus. Reface imaginea colindului cald care unește Cerul cu pământul,aducând îngerii să cânte alături de oameni.
    În ceea ce privește a doua întrebare, prefer să rămân la același capitol, colindele. Îmi place să colind alături de copii, nu.mi pot imagina Ajunul Nașterii Domnului fără a merge la colindat, chiar dacă între timp am mai crescut. Și ce.ți mai poți dori când cei cărora le vestești Nașterea Domnului împărtășesc din toată inima lor bucuria ta?

    Vă mulțumesc.

    Elena Duțu, nanescu.elena@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  26. Ce ar fi iarna fara colinde?Nu ar fi nimic!Colindul meu de suflet este "O ce veste minunata"pentru ca povestea relatata in acest colind mi-a marcat viata, copilaria si nu am cum sa il uit vreodata.
    Traditiile sunt in familia mea un stalp ce nu poate fi doborat de modernitatea actuala, asa ca ne place sa mergem sa colindam rudele si sa stam impreuna la sfanta masa de Craciun!
    Numai bine!
    CHIRIC MARIAN
    mchiric95@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  27. Colindul meu preferat este "Domn domn sa inaltam"pentru ca trezeste in sufletul meu aceasta stare a Craciunului si ma indeamna spre biserica, liniste si pacea sufleteasca atat de minunata in aceasta perioada a craciunului.
    Cat despre traditii, spun ca nu exisa om care sa nu aibe o ramasita a sufletului in care acestea sa se salasluaisca. Imi place sa primesc copii la colindat si sa mergem cu familia sa colindam vecinii si familia. Este magia Craciunului!

    Musca Alin

    am.mihail@yahoo.ro

    RăspundețiȘtergere
  28. COLINDUL meu preferat este Mos Craciun cu plete dalbe pentru ca nepotii mei il canta cu placere si imi fac sufletul sa tresalte.
    2.Traditia preferata este taierea porcului si uratul in seara de Craciun.

    Musca Georgian

    george.musca@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  29. Sufletul meu este ca a unui copil cand aud colinde. Imi plac toate colindele insa cel mai des ascult "Domn Domn sa Inaltam"pentru ca ma face sa simt magia Craciunului si in fiecare an merg cu cei mici sa colindam pe cei dragi in spiritul acestei mari sarbatori!
    Doamne Ajuta!

    Trandafir Marian
    marian.detalii@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  30. 1. "Astazi s-a nascut Hristos", pentru simplitatea si profunzimea mesajului.
    2. Lectura din Biblia pentru copii, auditii de colinde, crearea de poboabe pentru bradul de Craciun, impodobirea bradului.
    Camelia Dinu

    RăspundețiȘtergere
  31. 1. Ma impresioneaza pana la lacrimi colindele maicilor de la Man. Diaconesti dedicate sfintilor martiri din inchisorile comuniste. De cand le-am ascultat, n-am putut sa le mai uit si chiar daca unele dintre ele sunt foarte triste, reascultarea lor ma ajuta, de fiecare data, sa ma intorc la esenta lucrurilor, sa vad adevaratele prioritati ale vietii, sa raman vie, sa constientizez ce este cu adevarat important.
    2. Probabil ca tot colindul a ramas cea mai draga traditie mie si ma bucur mult si ma emotionez cand imi aud fetita cantand cu glas subtirel si tremurat colinde de demult. Aceleasi colinde pe care le cantam si eu cand eram de varsta ei. Astazi s-a nascut Hristos!, O ce veste minunata, Steaua sus rasare.. In egala masura, chiar daca nu au o semnficatie religioasa, imi place sa impodobim bradul impreuna, sa facem decoratiuni de pom handmade, sa-l asteptam cu nerabdare pe Mos Craciun...

    Mirela Zetu (alerim20 at yahoo punct com)

    RăspundețiȘtergere
  32. colindul l-a invatat la gradi si il tot canta seara

    Din Raiul cel luminos
    Astazi a pornit Cristos
    Inconjurat de ingerasi
    Ca sa-si caute salas.

    Iarasi noi astazi venim
    Pe Cristos sa IL vestim
    C-asta-i sara de Craciun
    Precum ingerii ne-o spun

    Voi sa stati sa privegheati
    Pe Isus sa-l asteptati
    Ca vine cu ingerasi
    Ca sa-si caute salas.

    Traditiie pe care nu le uitam niciodata sunt: colindatul, impodobitul bradului, Craciunul in familie, si mirosul bucatelor gatite in casa in special cozonacii.

    Roxana Gaina

    RăspundețiȘtergere
  33. 1. 'O ce veste minunata' este colindul care imi aduce pacea in suflet si ma ajuta mai bine sa inteleg aceasta dumnezeiasca Sarbatoare.
    2. Inainte de Nasterea Domnului facem si pastram curatenie desavarsita, impodobim bradutul, primim colindatorii, facem daruri, colindam parintii si bunicii alaturi de micutul nostru de 2 anisori, iar in ziua cea mare participam la Sfanta Liturghie.

    Loredana

    stoicesculoredana@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  34. "Copilule cu ochi senini" este colindul care ma impresioneaza pana la lacrimi si imi patrunde adanc in inima, de fiecare data cand il ascult. Simbolizeaza nasterea Pruncului si jertfa lui,in fiecare an. Sa-l primim in casele noastre in fiecare an, cu inimile curate.
    Pastram traditia an de an si in seara de ajun, mergem cu colinda.
    Ramona Raruta
    rebecca27dany@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  35. "La Vifleem colo-n jos" e colindul cel mai apropiat de sufletul meu, pentru mine reda cel mai indeaproape taina Nasterii Mantuitorului.
    Si-l vom canta, cand vom merge cu copiii la colindat, o traditie fara de care nu am fi la fel, in seara de Ajun.

    RăspundețiȘtergere
  36. 1. Ce colind va impresionează cel mai mult și de ce?
    Colindul: ""Aceasta este vestea buna!"" pentru ca este cel mai nou colind invatat, si auzit, si imi place mesajul, ca nasterea lui Hristos este vestea cea buna pentru omenire.
    2. Ce tradiție de Crăciun vă place să respectați împreună cu copiii?
    Dupa ce ne intoarcem de la biserica, si dupa ce luam masa, cantam impreuna colinde, citim carti pe tema craciunului, si desenam peisaje de iarna.
    Participant: Anisia Telegescu: anabalmus@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  37. Cerul si pamantul....il ador, este primul colind pe care il pun sa cante in fiecare an...cu el incepe casa noastra sa colinde, deoarece consider ca asta se intampla de Craciun....Cerul si pamantul devin UNA si se bucura de Marea MInune data noua de Bunul Dumnezeu...unicul Sau Fiu.

    Avem trei fetite 2 de 4 ani jumate si una de 3 ani....Traditiile noastre ar fi cam acestea, (de fapt este cam al doilea an deacum):
    - in seara de ajun a Sf. Neculai citim povesti despre el si desenam ciubotele si bineinteles pregatim ciubotelele;
    - in ajun de Craciun impodobim bradul, cantam colinde si mancam "Scutecelele Domnului"
    - in toata perioada de la 1 -24 dec citim si coloram povesti de Craciun.
    - si ultima traditie mergem seara sa colindam nasii si prietenii apropiati, putini...anul trecut au stiut un colind...speram anul acesta sa stie mai multe bine.

    Doamne ajuta si Sarbatori binecuvantate.

    RăspundețiȘtergere
  38. Melinte Ramona ramonamel17@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  39. Colindul care ne place cel mai mult este Mos Craciun cu plete dalbe, probabil si pentru ca il vad prin prisma varstei fetitei mele si imi aduce aminte de fragmente din copilaria mea.
    Referitor la traditie, la noi se impodobeste bradutul in noaptea de dinaintea Craciunului. De asemenea la 12 noaptea cand se termina postul gustam din bucatele pregatite pentru sarbatori.
    In familia noastra este iubita aceasta sarbatoare pentru ca este o sarbatoare a bucuriei, a unui inceput nou.
    Va uram tuturor sarbatori cu bine alaturi de cei dragi.
    deliapunctciobotaatgmailpunctcom

    RăspundețiȘtergere
  40. adresa de email - bogdana000@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  41. 1. Este un colind mai putin cunoscut, Domnului, Doamne (Sus cer negru, jos ninsori). Imi aminteste de perioada in care l-am descoperit, imi place ritmul colindului si imaginea pe care o descrie.
    2. Momentan nu avem nicio traditie de Craciun, in afara de participarea la Sfanta Liturghie. Familia noastra e destul de tanara, copiii sunt mici si nu am apucat sa ne asezam inca in vreo traditie aparte (in afara de impodobitul bradului si ascultarea colindelor)

    Ligia Munteanu (ungurian_ligia@yahoo.com)

    RăspundețiȘtergere
  42. Colindul inimii mele este Deschide usa crestine! cântat de Stefan Hrusca, iar traditiile pe care le respectăm in fiecare an sunt impodobitul bradului si mersul la colindat in seara de ajun.
    Hristos se naste, Slaviti- L!
    corinabarbu82@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  43. "O , ce veste minunata "-este atotcuprinzator, este atat de frumos si ma emotioneaza pana la lacrimi ! Poate si pentru ca aminteste sensul mersului cu colindul: vestea minunata a nasterii Fiului lui Dumnezeu ,pe care ne-o aduc micii magi prin troienile albe...

    2.Toate traditiile legate de Nasterea Domnului implica si pe fetita noastra, dar cea mai draga traditie este ...impodobitul bradului si primirea colindatorilor.

    RăspundețiȘtergere
  44. 1.Mos CRĂCIUN cu plete dalbe, este colindul nostru preferat!
    2.Traditia preferata este colindatul rudelor dragi, o amintire dureroasa pentru mine , acum in prag de sărbătoare pentru ca imi aduce aminte de unchiul meu drag care a murit prea devreme , lăsând in urmă suflete neliniște! Doame ajuta ,tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  45. 1. Colindul care ma impresioneaza cel mai mult este "Aseara pe inserate".
    2. O traditie pe care o respectam in fiecare an si care ne bucura cel mai mult este impodobitul bradului. Baietelul nostru este mic, astept cu nerabdare sa vad cum se va implica in aceasta traditie de Craciun!

    madatranslator@yahoo.com
    Madalina Poiana

    RăspundețiȘtergere
  46. 1. Colindul preferat este "oaspeti cu azur in gene", e deosebit, si de vre-o 4 ani de cand l-am auzit prima data, imi aduce in suflet pacea si bucuria, simplitatea si smerenia nasterii lui Hristos!
    2. Traditiile la care tinem in mod deosebit sunt: Citirea din Biblie a pasajului despre Nasterea Domnului si punerea lui in scena cu copii impreuna (aproape toata luna decembrie), participarea la Sfintele slujbe din Seara de Ajun si din ziua de Craciun, la fel ca si colindul cantat tuturor celor dragi.
    Langu Viorica
    zare819@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  47. 1.Ce colind va impresionează cel mai mult și de ce?
    Colindul care ma impresioneaza este"Afara ninge linistit",este colindul invatat de la mama,era o atmosfera atat de calda si de linistitoare in casa,exact ca in colind,in fiecare an il repetam atat la gradinita cat si acasa.
    2. Ce tradiție de Crăciun vă place să respectați împreună cu copiii?
    Chiar daca nu tinem postul Craciunul,in ajun tinem post negru ,noi,adultii ,iar in seara de Craciun intreaga familie se reuneste la masa si se servesc bucate de post,este o traditie pe care am preluat-o de la socri si o respectam de 6 ani de cand suntem la casa noastra.
    Carmen,kkrmen@yahoo.com
    Va multumim pentru concurs!

    RăspundețiȘtergere
  48. Colindul drag sufletului nostru este "Colindita nu-i mai multa", pe care o cantam in fiecare an atunci cand impodobim bradutul, traditie la care cei mici participa cu multa bucurie.
    Hristos de naste! Slaviti-L!
    Hristos din ceruri! Intampinati-L!
    ramona_22_ro@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  49. Sunt mama a trei fetite minunate,si incercam pe cat putem sa le insuflam bucuria Craciunului si mai ales bucuria Nasterii Mantuitorului.Colindul meu preferat este "A venit si aici Craciunul" de Radu Gyr , Tudor Gheorghe il interpreteaza ingereste.Imi place mult acest colind iti reaminteste ca singura speranta este Domnul Nostru IIsus Hristos indiferent de situatie,de valurile vietii acesteia,si ca iubirea lui Dumnezeu pentru noi depaseste orice greutate.Cata bucurie ne aduce Nasterea Imparatului Imparatilor in umila iesle.
    De Craciun ne decoram casa cu Icoana Nasterii si participam la Sfanta Liturghie, ne dorim pe viitor sa avem o traditie legata de ajutorarea sarmanilor, desi trebuie sa fim milostivi tot timpul.Mihaela Maria

    RăspundețiȘtergere
  50. 1. Colindul care ma impresioneaza acum este "Astazi s-a nascut Hristos",primul pe care fetita mea de trei ani l-a invatat si pe care ea il canta cu bucurie in glas si pe chip.
    2. Toate traditiile de Craciun imi plac, pentru ca iubesc aceasta sarbatoare,dar cel mai mult gustam momentul impodobirii bradului si bucuria colindului.
    Irina Huludet

    RăspundețiȘtergere
  51. Îmi plac foarte mult colindele lui Marian Moise și cele cântate de măicuțe la Petru Vodă, însă cel mai tare mă liniștește colindul "Ce-ați văzut, păstori?", având o linie melodică de excepție și care se potrivește la perfecție cu nuanțele sufletului meu.

    Tradiția mea preferată este colindatul, în special pentru că învățăm în familie împreună, fără îndrumător, să cântăm colinde de măicuțele de la Petru Vodă. Sunt unele melodii complicate, însă sunt cu atât mai frumoase cu cât știm că am muncit să învățăm. Și îmi mai place la această tradiție că avem ocazia să vizităm într-o singură seară prieteni vechi, prieteni excepționali, care mă "provoacă" să deapăn amintiri atât de frumoase, încât uneori îmi vine și să plâng de drag!

    O tradiție de familie, ca să zic așa, mai este și organizarea unei mici serbări. An de an am avut grijă să cânte colinde și să spună poezii cei mici la masa de Crăciun și să le facem un "cadou" celor mari. Sărbătorile de iarnă sunt cele mai frumoase pentru mine!

    Email: randunica2001@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. *Diaconești, nu Petru Vodă!:) Eu am le-am auzit pe măicuțe prima oară la Petru Vodă, dar sunt de la Diaconești...:)
      Maria Pătra

      Ștergere
  52. 1. Colinda care imi este cea mai draga e "Cerul si pamantul" pentru ca prin ea, prin versurile ei, prin melodicitatea ei, simt cel mai tare bucuria nasterii Mantuitorului. E colinda care imi place cel mai mult sa o cant!
    ...Cerul si pamantul in cantec rasuna... Ingeri si oameni canta impreuna!... Nu e frumos? Toata faptura si creatia lui Dumnezeu se bucura de venirea pe lume a lui Hristos! :)

    2.Alaturi de cei 2 copilasi ai nostri ne bucuram sa impodobim bradul in ajunul Craciunului, cu cantec de colinda si multa bucurie! Este un moment tare frumos! Dintre toate traditiile populare, noi acest lucru il infaptuim mai cu drag. Si ne place si colindatul in ajun, dar inca suntem putin timizi; dar ne facem noi mari si o sa colindam si mai cu spor! :)

    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  53. 1.Fetita cea mai mare are 4 ani, iar cea mica un an si un pic. Colinda pe care o stie si ii place mult este O ce veste minunata! Am dorit mult o invat aceasta colinda pentru ca si eu la randul meu am învățat-o de la bunica mea. Mi se pare ca transmite vestea nașterii Domnului Hristos cu toate detaliile si cel mai important scopul pentru care s-a întamplat aceasta minune - mîntuirea.
    2.O traditie pe care am învatat-o tot de la bunica mea e sa mergem cu familia in prima zi de Craciun la biserică,apoi sa primim toti colindatorii care vin să ne aducă vestea minunată a Nașterii Domnului și să oferim cadouri celor dragi.
    Mulțumim pentru concurs!

    RăspundețiȘtergere
  54. Am uitat sa-mi trec adresa de mail vasiletofan25@yahoo.com.

    RăspundețiȘtergere
  55. 1. Colindul drag mie este "La Viflaim colo-n jos" datorita ritmului pe care il are si pentru ca este legat de amintirea profesorului nostru de muzica din gimnaziu, un om cu o voce foarte frumoasa.
    2. De Craciun... de fapt in Ajun mancam cuchea, ozvar si scordalea (feluri de mancare specifice satului meu natal ce se pun pe masa in seara de Ajun). Eu nu mai locuiesc acolo si as vrea sa pastrez aceasta traditie.
    Catrinel Harabagiu
    black_moruna@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  56. 1. Trei pastori se intalnira si Mos Craciun cu plete dalbe

    2. impodobirea bradului, cadourile, linistea din suflet si colindarea vecinilor

    RăspundețiȘtergere
  57. 1. Colindul care ma impresioneaza cel mai mult este Noi umblam si colindam, deoarece are o delicatete si sensibilitate a mesajului transmis pe care nu o au alte colinde.
    2. Impreuna cu micutii mei (trei) si o parte din prietenii lor vrem sa mergem si in acest an la un azil de batrani la colindat. Sper sa reusim sa confectionam cat mai multe decoratiuni pana atunci, pentru a impodobi saloanele.
    untarucristina@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  58. 1. Toate colindele-s minunate, sunt suflet românesc, credinţă, mărturisire, parte vie în Viaţa şi Veşnicia neamului românesc. Dar una mi-e tare dragă de când am aflat-o, întâi scrisă, apoi cântată, pentru că în ea am descoperit sensul Întrupării, plinirea tuturor Darurilor:

    "În coliba-ntunecată
    Din carne şi os lucrată,
    A intrat Hristos deodată.
    Nu făclie ce se stinge,
    Nu icoană ce se frânge.
    Ci, El Însuşi, trup şi sânge,
    Preschimbat pentru faptură
    Într-o scumpă picatură,
    Dulcea Cuminecatură.

    Coliba cum L-a primit
    S-a făcut cer strălucit
    Pe bolta de mărgărit
    Iar în ea soare şi stele
    Cu Arhangheli printre ele.
    În mijloc, Tron luminos
    Şi, pe el, Domnul Hristos,
    Care mult Se bucura
    Duhul Sfânt S-alătura
    Şi acolo rămânea
    Şi acum şi pururea.

    Şi noi, Doamne, ne-am sculat
    Colibele-am curăţat
    Uşi, ferestre, toate-s noi,
    Doamne, intră şi la noi!"

    (Versuri de Vasile Voiculescu)

    2. Cel mai frumos obicei pe care însămi l-am ţinut, de copilă, îmi pare colindatul în Ajun. Nimic nu e mai încărcat de emoţie, de nădejde, de bucurie sfîntă ca mersul cu colinda, în cete, mari şi mici, tineri şi bătrâni, fete şi băieţi...

    Mariana Popa, laportilecerului@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  59. 1." Astazi s-a nascut Hristos!" e colindul pe care l-am cantat de mica, il cant si acum baietelului meu si sper sa il cant pana la adanci batraneti.
    Imi da o stare de bucurie atunci cand cant acest colind. Simt ca ma introduce in atmosfera specifica sarbatorii Craciunului. Cred ca asta ar trebui sa simta orisicine, bucurie, caci S-a nascut Domnul nostru Iisus Hristos, pe care Dumnezeu Tatal ni L-a daruit noua.
    Cred ca fiecare din noi avem o colinda draga sufletului nostru cu care am crescut.Important este sa nu ne uitam mostenirea, traditiile noastre dragi, sa ne invatam in continuare copiii sa colinde si sa inteleaga esenta sarbatorii.
    2. Cred ca, ca in orice familie, impodobirea bradului de Craciun are o semnificatie aparte, de reunire a intregii familii si de intrare in atmosfera specifica sarbatorii.
    Din pacate sunt multe familii unde nu se aude glas de copil colindand si nici miros de cetina de brad. Sa incercam cu totii sa fim mai buni si sa ii ajutam si pe cei batrani, bolnavi sa simta ca sunt sarbatori. Doamne ajuta si sarbatori binecuvantate tuturor!
    Sandu Mihaela - mihaela.padure@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  60. 1.Pe mine personal colindul ce ma sensibilizeaza profund este ”La Vifleem colo-n jos”.Imi place pentru ca prezinta smerenia si dragostea mamei pentru Pruncul nascut. Colindul preferat de fetita mea este ”Astazi s-a născut Hristos!” Este mica si abia doar cateva colinde stie.
    2. Traditia de Craciun pe care o îndragim este mersul la biserică, cântatul colindelor, împodobirea bradului, oferirea de daruri celor dragi si celor mai nevoiasi decat noi.
    tofan.addina@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  61. 1. Colindul meu de suflet este ”La Vitleem colo-n jos”, pe care îl interpretam împreună cu corul Facultății de Teologie. Și acum mă impresionează foarte tare când îl ascult...
    2. Respectăm multe tradiții de Crăciun, mergem mereu la biserică, ne spovedim și ne împărtășim cu Domnul, împodobim bradul împreună cu fetița noastră, ascultăm colinde, primim cu drag colindători. Și an de an petrecem aceste zile de mare sărbătoare alături de familia extinsă. În plus, de câțiva ani buni familia noastră merge în a doua zi de Crăciun la mănăstirea Tismana, unde îl prăznuim pe Sf. Nicodim, un mare binefăcător al nostru. Mulțumim!
    maria_amma@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  62. 1."Oaspeti cu azur in gene", de Nechifor Crainic....pentru gingasia textului, de o sensibilitate rara, cum nu prea am mai intalnit colinde pana acum.

    2. Mersul la Sf.Liturghie si impartasirea celor mici, masa de Craciun in familie si bucuria darurilor de sub brad in dimineata zilei de Craciun.

    claudia.drobota@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  63. 1. Colindul meu preferat, pe care il cantam si cand eram mica si mergeam la colindat, este "O, ce veste minunata!". Imi place ca exprima esenta sarbatorii Craciunului si a venirii pe lume a lui Isus.
    2. Ma bucur sa ii invat pe cei mici sa stie sa primeasca colindatorii, sa invete sa daruiasca, sa inteleaga ca sarbatoarea Craciunului este in primul rand in noi, sa fim mai buni, mai generosi.
    Cristina P
    c_tina_2@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  64. Imi plac toate colindele, dar "O, ce veste minunata" este pe primul loc.
    Traditia este sa mergem la Biserica, impodobirea bradului, colindatul la neamuri si cunoscuti.
    oana.cursaru@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  65. 1. "O ce veste minunata" pt ca povesteste nasterea Mantuitorului
    2. Mersul la biserica, impodobirea bradului, cantarea colindelor
    adryanas2000@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  66. Doamnajuta!

    Cel mai mult mie imi place colindul "A venit si aici Craciunul" scrisa de Radu Gyr cu gandul la cei aflati in temnite in timpul comunismului. Nu este foarte cunoscuta si este si un pic trista. Dar mie imi place pentru ca in jurul Serbatoril cand burtile noastre sunt pline ma face sa ma gandesc la cei necajiti care s ar bucura pentru un putin din cate le avem noi, ma face sa fiu recunoscatoare pentru ce am.

    Cat tine de traditia legata de Craciun, noi nu le am obisnuit pe copii nostri (4 dupa numar) sa astepte cadouri de la mos Craciun. Punem sub brad dulciuri si lucrusoare cumparate sau primite in ultima perioada. Apropo de brad, pentru ca stam intrun sat, ani trecuti ne aducea cineva un brad proaspat taiat din padure, pentru putini bani. Dar mie nu imi place imagina bradului aruncat in curte dupa ce se termina sarbatorile si deaacea anul asta ori o sa cumparam un brad viu in ghiveci pe care o sa plantam pentru ca avem unde, ori sa construiesc cu copii unu din carton pe care o sa impodobim cu ce mestesugarim noi.

    P.S. In afara de doua ultime aparitii din cartile voastre despre sfinti, le avem si le recitim in ziua cand se sarbatoreste sfantul. Scuzati ma pentru ortografie, nu sant romanca.
    Sladgeana sladanag@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  67. 1. Colindul meu preferat este " Afara ninge linistit". Imi place pentru ca imi aminteste de perioada copilariei, cand il cantam impreuna cu d na invatatoare, iar acum ma simt implinita cantandu-l fetitelor mele la culcare in loc de povesti. Este un colind care aduce atat atmosfera de Craciun in casa prin versurile care descriu nasterea lui Iisus, o nastere smerita in fan..
    cat si armonia din familie prin versurile care amintesc de mama si copiii care nu vor sa mai doarma incantati fiind de cat de frumos le vorbeste mama de Iisus.
    2. In privinta traditiei, pe primul loc ar fi mersul la Biserica cu fetitele pt a le impartasi. Mi se pare cel mai folositor cadou de Craciun. Cadouri materiale tot primesc si de la noi si de la rude, cadouri de care de altfel se bucura pt o perioada de timp, dupa care se plictisesc, de la Sf.Impartasanie insa, se vor bucura mereu de nenumarate daruri duhovnicesti pe care IL rog pe Dumne zeu sa li le dea in toata viata lor! Acolo unde Dumnezeu e, lipsa nu e!
    mihaelaiorgoveanu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  68. Cel mai apropiat de sufletul meu este colindul "O, ce veste minunată!", pentru că îmi amintește de copilărie și de bunica ce m/a crescut.
    Acum cresc și eu la rândul meu patru copilași și încercăm împreună să păstrăm obiceiul mersului cu colindul în seara de ajun pe la rude, prieteni și nu numai.
    Sărbători cu pace!
    Ionela Melinte, melintef@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  69. 1. Traiesc un sentiment aparte cand ascult sau cant " Copilule cu ochi senini". E o colinda atat de duioasa si atat de actuala...Parca ar cuprinde in ea intreaga istorie a omenirii. Cand vad un copil necajit ma gandesc ca ar
    putea fi Hristos care ne incearca inimile...
    2. Cu baietelul meu de 3,5 ani respectam traditia colindatului. Colindele i se par niste povesti frumoase si e incantat sa ma asculte cum ii cant.
    Sarbatori binecuvantate!
    Alecu Oana, oanatiron23@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  70. Colindul meu preferat este cel cantat de strabunica mea, "Noua azi ne-a rasarit".

    Imi place sa respect impodobitul bradului, cu cantec de colinda, cu fratii si surorile. In ultima vreme imi place sa il impodobesc cu globuri crosetate sau alte decoruri facute de mine.

    Claudia
    claudia.hodina@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  71. Bună seara!
    1. Colindul preferat cred că e "Copilule cu ochi senini". Îmi aminteşte de Crăciunul dintr-un mic sat din jud. HD, satul în care-am copilărit. Se cânta acest colind în fiecare an la Biserica la care mergeam cu părinţii, de când eram mititei (eu şi fraţii mei). Mi-au rămas întipărite în suflet: lumina care intra pe fereastra mică a Bisericii, căldura, colindele minunate cântate de cor, oamenii mai apropiaţi de Dumnezeu, timpul mai domol.
    2. Ai mei băieţi încă sunt mici (unul de 3 ani, celălalt de 5 luni). Împodobim bradul, facem biscuiţi, mergem la Biserică. Cam atât deocamdată.
    Mulţumim!

    Adelina Burlacu
    adelina.burlacu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  72. colindul care imi aduce cea mai multa liniste in suflet este "Oaspeti cu azur in gene", ma ancoreaza in spiritul adevarat al sarbatorilor de iarna si ma face sa le astept su mai mult entuziasm de fiecare data cand il ascult. ca traditie de Craciun cred ca cea mai frumoasa este cea de primire a cadourilor (in primul rand cele spirituale concretizate in Sfanta Impartasanie si comuniunea cu familia si apoi si cele materiale) Dragan Paula, batrinoiupaula@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  73. Colindul nostru este "Si ne lasa gazda-n casa",din zona Maramuresului de pe Valea Izei.
    Respectam traditiile crestine: ne primenim casa si sufletul,primim toti colindatorii,colindam si noi,impletim colacei si mergem la Sfintele Liturghii.
    Sarbatori cu pace.
    Maria Florea mariaflorea82@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  74. 1. Afara ninge lunistit - in fiecare an la inceputul postului Nasterii Domnului, ne adunam in fata semineului si colindam, iar copiilor le povestim despre cum s-a nascut Mantuitorul.
    2. Ne plac toate traditiile legate de Craciun, dar mai ales cele in care confectionam, impreuna cu copiii, felicitari de Craciun, globuri, stelute. Si mai nou, ne uitam impreuna la filme de Craciun.
    Anca Culici
    anca.culici@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  75. 1 : colindul ne dati ori nu ne dati sau astazi sa nascut hristos
    2:inpodobirea bradului si desfacerea cadourilor
    ciocoiunicoleta70@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere