vineri, 10 iunie 2016

Noul Mucenic chinez Ioan Tsi, în vârstă de numai 7 ani

Spre slava lor, chinezii creștini drept-slăvitori s-au învrednicit să fie înainte-mergători ai nenumăraților mucenici ortodocşi din secolul al XX-lea. Faptul că Duhul Sfânt i-a iubit şi S-a sălăşluit în ei, dându-le putere asemenea sfinţilor mucenici din vechime să sufere dureri peste fire, este mărturisit pentru toţi de către micul Ioan Tsi, fiul de șapte ani al primulului preot ortodox chinez, Părintele Mitrofan.

Noul Mucenic Ioan Tsi (dreapta jos), alături de tatăl său, Sfântul Mitrofan, de mama sa, Sfânta Tatiana și de restul mucenicilor chinezi care au pătimit la începutul secolului al XX-lea în China, în timpul Revoltei Boxerilor.

În seara zilei de 10 iunie, când a fost ucis Părintele Mitrofan, Boxerii i-au spintecat lui Ioan umerii și i-au tăiat degetele de la picioare. Logodnica fratelui său, Isaia, a reușit să-l salveze de la moarte ascunzându-l într-o latrină. Dimineața stătea la intrarea acesteia fără haine și încălțăminte și, când oamenii l-au întrebat dacă îl doare, el a răspuns că nu. Copiii l-au batjocorit numindu-l èrmáozǐ, dar el a răspuns: „Eu cred în Dumnezeu, și nu sunt èrmáozǐ.” Era obişnuit să răspundă astfel, pentru că păgânii îi numeau întotdeauna pe creștini „ucenicii diavolului” (cuvântul èrmáozǐ are acest înțeles). Ioan a cerut apă de la vecini, dar aceștia nu numai că nu i-au dat, ci l-au şi alungat. Protasie Chang și Rodion Xu, care nu fuseseră încă botezați, mărturisesc că l-au văzut pe acest băiat cu umerii și picioarele rănite; rănile aveau trei centimetri adâncime, dar el nu simţea nicio durere și, atunci când Boxerii l-au prins din nou, nu i-a fost frică și a mers cu ei în pace. Unui bătrân i-a părut rău pentru el, zicând: „Ce vină are acest băiat? E vina părinților lui că a devenit ucenicul diavolului.” Alții râdeau de el, îl batjocoreau, sau pur și simplu zâmbeau cu dispreț. Aşa a fost dus ca un miel la junghiere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu